MENI

Imate trzaje tokom uspavljivanja ili sna? Evo kada je vreme da posetite lekara

Deca, trudnice, odrasli, stari - kod svih mogu da se jave trzaji tokom uspavljivanja i sna. Iako se mnogi uplaše i zabrinu kada se iz čistog mira trgnu tokom sna, neruolozi tvrde da je reč o bezopasnoj pojavi, mada nije jasno zašto do nje dolazi.
pixabay.com

Doktor Boban Stepić, neurolog, za Novost kaže da se ovi nesvesni pokreti tela medicinski nazivaju hipnagogni trzaji:

''Oni su toliko česta pojava da gotovo nema čoveka koji ih nije iskusio. Karakteristični su za odrasle, mada se ponekad javljaju i kod najmlađih. Postoji više pretpostavki zašto do njih dolazi, ali je u suštini to i dalje nepoznanica. Pretpostavlja se da ih uzrokuju stres, anksioznost, previše popijene kafe ili drugih sličnih stimulatora, umor, poremećaj elektrolita, iscrpljenost, kao i mnogobrojni drugi faktori.''

S obzirom na neprijatnost i uplašenost usled samog trzaja, mnogi su uvereni da imaju neku neurološku bolest.

''Hipnagogni trzaji nisu epileptičke prirode. Ali ukoliko su učestali i ako dovode do buđenja tokom noći, onda mogu da budu znak slip apnee i u tom slučaju bi se trebalo obratiti lekaru za pomoć'' kaže za Novosti dr Stepić.

Rezultati studija pokazuju da je između 60 i 70 odsto ljudi bar jednom u životu osetilo ovaj fenomen, koji za posledicu može da ima momentalno, ali kratkotrajno buđenje, praćeno tahikardijom, tahipneom i preznojavanjem. Psiholozi sa američkog univerziteta Kolorado, na osnovu rezulata svoje studije, predložili su evolutivno objašnjenje ove pojave, sa akcentom na primitivne reflekse. Oni opisuju hipnagogni trzaj kao arhaični refleks na pogrešnu interpretaciju opuštanja mišića u toku uspavljivanja mozga, kao signal da uspavani primat pada sa drveta.

Izvor: Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар