MENI

Ovako izgleda formular za vakcinu protiv korone

Vakcinacija se sprovodi u Srbiji od 24. decembra. Do sada su nam stigle Fajzerove i ruske vakcine, a očekuju se i kineske. Doze će pristizati u etapama. Prvi se, već uveliko, vakcinišu korisnici staračkih domova i zdravstveni radnici. Na spisku prioriteta slede prosvetni radnici, državni službenici, vojska, policija i hronični bolesnici. Ne zna se precizno kada će na red doći "ostalo stanovništvo". Ipak, ono što se zna je da se vakcina prima dobrovoljno i besplatno, kao i da svako može da odabere koju vakcinu će primiti.

Fotografija: nova.rs

Do sada je vakcinu protiv korone u Srbiji primilo oko 9.300 ljudi – korisnici i zaposleni u staračkim domovima, kao i zdravstveni radnici.

Prijava na sistem preko portala eUprava građana koji žele da se vakcinišu počinje sutra, a od četvrtka ta prijava će biti moguća i putem telefona.

Premijerka Ana Brnabić je naglasila da će građani moći da odaberu opciju vakcinacije bilo kojom vakcinom ili da odaberu određenu vakcinu.

„Ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu a da neće biti vakcina za njih“, poručila je Brnabić i naglasila da će vakcina biti dovoljno za sve.

„U ovom trenutku mi imamo vakcina za četiri miliona ljudi, odnosno dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona vakcina“, rekla je Ana Brnabić.

Kako bi pacijent primio vakcinu protiv korone potrebno je da potpiše saglasnost, kojom potvrđuje da je na to pristao.

Formular koji se popunjava izgleda ovako:

Fotografija: nova.rs

Pored same saglasnosti potpisivanjem ovog formulara potvrđuje se i da je pacijent obavešten o svim prednostima i posledicama imunizacije.

Za koju god se vakcinu opredelili, potrebne su vam dve doze. Revakcinacija se obavlja tri nedelje od primanja prve doze.

NOVA

Нема коментара:

Постави коментар