MENI

Kako i gde da pogledate film DARA IZ JASENOVCA

Film o stradanju nedužnog stanovništva u ustaškom logoru Jasenovac postao je i predmet žustre polemike nakon negativne kritike u američkom časopisu Varajeti.


Najiščekivaniji srpski film ove godine, „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru na Radio televiziji Srbije – 20. februara u 20 časova, na Prvom programu.

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu, od 5. februara sa uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike. Na red je došla i publika Srbiji.

„Odluka da se film prikaže na televiziji pre normalnog života u bioskopima je nezavisno doneta od reditelja Antonijevića i mene, a prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskara, a pogotovo na par neumesnih i neosnovanih kritika – gde je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film pre vremena da ga što više ljudi vidi“, istakao je producent filma Maksa Ćatović.

Dara iz Jasenovca je srpski kandidat za Oskara, ali je, kako kaže, još važnije to što se posle toliko decenija ova bolna tema našla na filmskom platnu i zbog toga je RTS smatrao da svi građani Srbije treba da pogledaju film i seriju, i otkupio prava na emitovanje.

Film o stradanju nedužnog stanovništva u ustaškom logoru Jasenovac postao je i predmet žustre polemike nakon negativne kritike u američkom časopisu Varajeti.

Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, Dara iz Jasenovca je prvi igrani film o najvećem ustaškom logoru u Drugom svetskom ratu, a osvrće se na period 1942. godine kada, posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić, dok su glumačku ekipu iz Srbije činili Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

Film Dara iz Jasenovca snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, posle zvanične premijere u Beogradu, naći se na repertoaru bioskopa u Srbiji.


Нема коментара:

Постави коментар