MENI

POTRESNO: Šta se krije iza pesme žena u filmu DARA IZ JASENOVCA

Film "Dara iz Jasenovca", emitovan je na RTS-u i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, podsetio nas je na teška svedočenja pravih žrtava koje su doživela ovu neopisivu tragediju i zverstva. Jedan od tih detalja, koje je na prvi pogled lako propustiti, jeste simbolika pesme koju pevaju žene na samom početku filma. 

FOTO: Youtube/Printscreen/DM WOLF

Na samom početku je potresna scena kada Srbe voze u logor, svi su u jednom vagonu, tišina je, čuje se samo kako lupa srce i poneka suza. U sledećem trenutku, čuje se pesma, hrabre žene zapevale su pesmu "Zasp`o Janko".

Narodna pesma "Zasp`o Janko" predstavlja pogrebnu pesmu sa područja Kosova i Metohije. Pesma je kako predanja kažu stara više od 4 ili 5 vekova. Pesmu "Zasp`o Janko" pevale su isključivo žene i to uglavnom na sahranama i pomenima. Verovanja i predanja kažu da se najčešće mogla čuti na sahranama gde žena pati za svojim umrlim draganom. 


TEKST PESME: 

"Zasp`o Janko pod jablanom

mile moje drage

lepe moje crne oči 

pogledajte na me.

Pod jablanom zlatnom granom

mile moje drage

lepe moje crne oči 

pogledajte na me.

Ja otrgoh zlatnu granu

mile moje drage

lepe moje crne oči 

pogledajte na me.


Tekst pesme je u potpunosti u metafori i ima slovensku simboliku: 

- Janko je zaspao pod jablanom = Janko je umro. 

- Ja otrgoh zlatnu granu = simbolizuje ulazak u podzemlje kako bi žena ponovo bila sa svojim voljenim

- lepe moje crne oči, pogledajte na me = simbolizuje tugu za ljubljenim draganom. 

Film "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imao je  ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru na RTS-u.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici. Sniman na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, film "Dara iz Jasenovca" je prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu. Ova drama osvrće se na period Drugog svetskog rata, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u ovom koncentracionom logoru. Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve. Scenograf je Goran Joksimović.

Srbija danas

Нема коментара:

Постави коментар