MENI

Banke dižu cene usluga od 31. maja, važna usluga skuplja i za 100 odsto!

Dok država raznim paketima novčane pomoći pruža podršku građanima i privredi da prebrode period smanjenih prihoda zbog korona krize, banke u Srbiji poskupljuju svoje usluge.

Image by luxstorm from Pixabay 

Klijentima jedne od tih banaka predhodnih dana stiglo je obaveštenje da će od 31. maja početi da važe nove Tarife naknada za usluge fizičkim licima. U novom tarifniku se vidi da će pojedine usluge biti skuplje i za čak 100 odsto!

Tako će, recimo, poskupeti vođenje svih vrsti platnih računa - neki za 25 dinara, drugi za 50 dinara, dok će jedan od platnih računa poskupeti sa sadašnjih 400 na čak 799 dinara mesečno, što je malte ne duplo povećanje.

Dok će kod ove banke izdavanje prvog izvoda platnog računa mesečno i dalje biti besplatno, naknada za svaki sledeći izvod poskupeće sa sadašnjih 50 na 100 dinara.

Klijenti banaka koji su prosledili ovaj tarifnik svoje banke posebno su rezigrirani što će im od kraja maja biti naplaćivana i provizija na onlajn plaćanja koju do sada nisu plaćali. Ta provizija će im po novom iznositi od 15 do 30 dinara po nalogu za plaćanje u zavisnosti od vrste platnog računa. Poskupeće i izdavanje čeka sa sadašnjih 20 na 25 ili 35 dinara, u zavisnistosti od platnog računa.

Poznavaoci bankarskih prilika podsećaju da su od januara i druge banke povećale cene održavanja računa, naknada za isplatu gotovine, korišćenje bankomata pa i SMS obaveštenja, koja su sa 70 dinara poskupela na 100.

Podsećamo, još tokom decembra, banke koje su spremile nove tarifnike, obavestile su svoje klijente preko interneta i mejlom.

Iz Udruženja banaka kažu da je prema Zakonu o bankama, svaka u obavezi da donese i objavi Opšte uslove o poslovanju. Kažu da imbanke ne dostavljaju izmene cenovnikai da je to poslovna politika svake od njih. Tvrde da nema ustaljenih pravila i da svaka banka donosi svoju tarifnu politiku, ali da korekcija cena ne ide uvek u pravcu povećanja i da se često dešava da se cene naknada za pojedine usluge snižavaju, kao i da su mnoge besplatne.

(Mondo/Kurir)

Нема коментара:

Постави коментар