MENI

Evo kako proveriti da li su vam ukradeni podaci na Fejsbuku

Do sada ste verovatno već čuli za ogromno curenje podataka na Facebooku. Ugroženo je preko 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja čiji su lični podaci procureli, uključujući, između ostalog, brojeve telefona, Facebook ID-eve i rođendane.

Image by janeb13 from Pixabay 

Radi se o tome da su telefonski brojevi 533 miliona korisnika procureli sa Facebook platforme, te se našli na popularnom hakerskom forumu gde bilo ko može da ih preuzme potpuno besplatno. Među ukradenim informacijama našli su se i drugi osetljivi podaci koji su se prvi put pojavili u junu 2020. godine, kada je jedan korisnik pomenutog foruma počeo da prodaje ukradene informacije. Procurele informacije su ugrozile ozbiljan broj korisnika, a među podacima koji su ponuđeni na prodaju su se pored telefonskih brojeva našla i imena, lokacije, pol, te bračni statusi korisnika, kao i Facebook ID, zanimanja, datumi rođenja i naravno – mejl adrese. Bezbednosni eksperti su došli do zaključka da su informacije ukradene zahvaljujući ranjivosti iz 2019. godine, koja se našla u okviru “Add Friend”, a sada je zakrpljena.

Vaše prvo pitanje biće, naravno, kako proveriti da li se među njima nalaze i vaši podaci. Ako želite pogledati nalazi li se i vaš profil na tom popisu, to je moguće jednostavno provjeriti putem stranice HaveIBeenPwned.com. Reč o servisu o kojem smo već pisali, a putem kojeg možete provjeriti da li su se vaši podaci, odnosno podaci povezani s vašim mailom s kojim se prijavljujete na druge servise i društvene mreže, pojavili u hakerskim bazama podataka.

Svakako preporučujemo da posetite taj servis i upišete svoj mail koji koristite za prijavu na Facebook - čak i ako vam se tu ne pokaže da su vaši podaci s Fejsa procurili na internetu, na toj stranici možete saznati jesu li oni procureli pri nekim ranijim hakerskim napadima na npr. LinkedIn, Tumblr, Dropbox itd.

Šta ako saznate da su vaši podaci ugroženi? Neki od koraka koje možete preduzeti su promena lozinki ugroženih lokacija, upotreba menadžera lozinki kako biste mogli da kreirate i pratite jedinstvene lozinke za svaku web lokaciju (tako da ako je jedna ugrožena, to neće uticati ni na jednu drugu), koristite dvostepenu potvrdu identiteta radi dodatne sigurnosti i budite u toku sa vestima.

Нема коментара:

Постави коментар