MENI

Veliki broj neotkrivenih slučajeva raka zbog pandemije korone

U Evropi se beleži skoro milion nedijagnostikovanih slučajeva raka zbog pandemije virusa korona, pokazalo je novo istraživanje.

Foto Pixabay

Prema podacima koje je objavila Evropska organizacija za borbu protiv raka (E.C.O) dijagnoze se ne kontrolišu zbog pandemije i nametnutih ograničenja.

Predsednik Organizacije dr Mati Apro rekao je da otkrića u velikoj meri pokazuju uticaj kovida 19 na rak.

"Nama su očajnički potrebne hitne mere na najvišem nivou evropske politike za rešavanje zaostalih slučajeva raka, vraćanje poverenja u službe za borbu protiv raka i rešavanje problema nedostatka radne snage, ali i snadbevanja", rekao je Apro.

Prema rezultatima studije, jedna od dve osobe sa potencijalnim simtpomima karcinoma nije hitno upućena na dijagnostički pregled, a jedan na pet pacijenata sa rakom u Evropi trenutno još uvek ne prima hiruški ili hemioterapjski tretman koji mu je potreban. 

Profesor Mark Lavlor, istraživač sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu kaže za Euronews da je istraživanje otkrilo da su takođe propušteni milioni skrining testova.

"Takođe smo videli značajan pad u broju odrađenih skrining testova. Čak 100 miliona nije urađeno u Evropi tokom pandemije. Ono do čega ovo može dovesti jeste stvarna faza dijagnoze koja se odlaže. A ako se rak dijagnostikuje u kasnijoj fazi, to znači da ga je mnogo teže lečiti i da postoji veći rizik da ljudi umru od ove bolesti", objasnio je Lavlor.

Klinička ispitivanja i istraživanja raka takođe su zaustavljena zbog kovida 19, pa se tako mnogi plaše da bi 18 meseci napretka moglo biti izgubljeno.

Članica Evropskog parlamenta Veronike Trilet-Lenoir kaže da je vreme da se medicina ponovo usresredi na pacijente sa rakom i istraživanje ove bolesti.

"Pacijenti sa rakom bili su dvostruko kažnjeni tokom pandemije. Prvo zato što im je zbog bolesti i lečenja bio oslabljen imuni sistem, ali i zato što su tokom karantina nisu mogli da redovno posećuju lekara", rekla je ona za Euronews - "EU će se truditi da u budućnosti bude efikasnija kako bi bolje zaštitila pacijente od raka i pacijente sa hroničnim bolestima. Moramo da nastavimo s procenom uticaja kovida na ove vrste bolesti, ali i da s onim što radimo, te stavimo pacijente sa narušenim imunim sistemom u prioritetnu grupu za vakcinaciju".

Euronews

Нема коментара:

Постави коментар