MENI

Objavljena velika studija: Niža stopa smrtnosti kod vakcinisanih i od NEKOVID bolesti

Ne postoji povećani rizik od smrtnosti kod vakcinisanih osoba u odnosu na nevakcinisane, piše u studiji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koja je sprovedena od decembra 2020. do jula 2021. godine na 11 miliona ljudi.

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay 

Smrtni slučajevi posle vakcinacije protiv kovida 19 su prijavljivani, a sprovedeno je nekoliko studija za procenu smrtnosti koja nije povezana sa koronavirusom među vakcinisanim i nevakcinisanim grupama, navodi se u studiji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dodaje se da je stopa smrtnosti kod vakcinisanih nekovid pacijenta od decembra 2020. do jula 2021. godine bila niža u odnosu na nevakcinisane.

Ne postoji povećan rizik od smrtnosti među onima koji su primili vakcinu protiv koronavirusa, navodi CDC, dodajući da to jača bezbednosni profil trenutno odobrenih vakcina protiv kovida 19 u Americi.

Procenjuje se da je do 21. septembra 2021. godine oko 182 miliona osoba u Sjedinjenim Državama bilo potpuno vakcinisano protiv kovida 19.

Klinička ispitivanja pokazuju da su vakcine "Fajzer-Bionteka", "Moderne" i Džonson i Džonson" efikasne, kao i da se dobro reaguje na njih.

Kako bi se utvrdilo da li postoji veza između vakcinacije i smrti, potrebno je uporediti smrtnost kod vakcinisanih i nevakcinisanih, ali  od uzroka koji nisu povezani sa koronovarusom, piše u studiji.


Smrtnost kod vakcinisanih i nevakcinisanih

Kako bi uporedili smrtnost između ove dve grupe, u studiji su analizirani podaci 6,4 miliona vakcinisanih i 4,6 miliona nevakcinisanih. Nalazi pokazuju da su oni koji su primili odobrenu vakcinu u SAD "Fajzer-Biontekovu", "Moderninu" ili "Džonson i Džonson",  imali niži rizik od smrti u odnosu na nevakcinisane.

Posle isključivanja smrtnih slučajeva povezanih s kovidom 19, standardizovana stopa smrtnosti posle prve doze bila je 0.42 za "Fajzer-Biontekovu", odnosno 0.37 za "Moderninu", te 0.35 i 0.34 posle druge doze. Ove stope bile su niže od stope 1.11 u odnosu na grupu nevakcinisanih.

Među onima koji su primili vakcinu "Džonson", stopa smrtnosti bila je 0.84, što je niže od stope 1.47 u nevakcinisanoj uporednoj grupi.


Rizik od smrtnosti za mlade

Među osobama od 12 do 17 godina rizik od smrtnosti nije se razlikovao između vakcinisanih "Fajzerovom" i nevakcinisanih. Tokom istraživanja u ovoj starosnoj grupi bilo je 12 smrtnih slučajeva.

CDC je, na osnovu ovih rezultata, preporučio da se vakcinišu svi stariji od 12 godina.

Ova studija je pokazala nižu stopu smrtnosti osoba koje nisu obolele od kovida 19 među vakcinisanim, u odnosu na nevakcinisane osobe od decembra 2020. do jula 2021. godine.

Ne postoji povećan rizik od smrtnosti među onima koji su primili vakcinu protiv kovida 19.   

RTS

Нема коментара:

Постави коментар