MENI

PAŽNJA, OVAKVA ŠMINKA JE OTROV: Mnogi je koriste a izaziva razne bolesti i neplodnost

Šminka i kozmetika uglavnom je bezbedna za korišćenje kada se koristi u kontrolisanim količinama. Ipak, kozmetika sumnjivih i neproverenih proizvođača može da sadrže veštačke boje, mirise, silikone, čak i naftne derivate koji su štetni po zdravlje.

Piaxabay

Prema rečima pojedinih kozmetičarki, u salonima se čak koriste i gelovi za nokte koji u sebi sadrže boju za radijatore, zbog čega treba obratiti pažnju kakve proizvode kupujemo i u kakve salone idemo kada koristimo usluge pedikira, manikira i šminkanja. 


BOJA ZA RADIJATORE NA NOKTIMA

Kozmetičarka iz Beograda Mirjana Stojković koja se već 10 godina bavi uslugama pedikira i manikira, kaže da se često dešava da usluge gelova, ojačavanja noktiju i raznih drugih manikir tretmana rade osobe koje su nedovoljno obučene i koriste neproverene preparate. 

"Potrebno je povećati kontrolu salona i kozmetičkih usluga, pošto se ta oblast često graniči sa medicinom. Vi dolazite u kontakt sa kožom, koristite invanzivne metode, ponekad dolazite u kontakt sa krvlju, pošto se dešavaju ranice i sitne povrede. Zbog toga mislim da je opasno kada pojedine kozmetičarke nestručno obavljaju posao i nabavljaju preparate sa crnog tržišta. Iz azijskih zemalja naručuju jeftine proizvode čije sastojke ne znaju, a koji u sebi sadrže različite otrove. Na primer, u pojedinim gelovima zaista se nalazi boja za radijatore, koja nikako nije prilagođena noktima",kaže za MONDO Mirjana Stanković. 


TEŠKI METALI I PARABENI

Kozmetikom i održavanjem higijene se mogu prevenirati mnoge bolesti, ali treba biti oprezan koje proizvode koristimo, kaže za MONDO profesor Staniša Stojiljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovicu.

"Veliki broj različitih hemikalija unosimo kroz kreme, dezodoranse, pastu za zube, parfeme i šminku. Poznato je da konzervansi, emulgatori, parfemi, eterska ulja i teški metali u kozmetici najčešće izazivaju probleme. Zbog dokazane štetnosti parabena, koji su uobičajeni sastojak šampona, krema za brijanje, hidratantnih krema i šminke, mnogi proizvođači kozmetike prešli su na formule bez ovog sastojka", kaže prof. Staniša Stojiljković. 


GLAVOBOLJE, PROBLEMI SA VARENJEM...

Veoma je složeno pričati o negativnim efektima po organizam, jer kod svake osobe može da se ispolji drugačija reakcija, kaže on.

"Štetan efekat na zdravlje ne vidi se odmah, već kada se štetna kozmetika dugo i neograničeno koristi, kada dospe u krvotok i nataloži se u organizmu. Do sada se pokazalo da pojedini štetni sastojci mogu da stvore probleme sa zdravljem kao što su svrabovi, učestale glavobolje ili problemi sa varenjem. Pojedine studije povezuju štetne hemikalije sa neplodnošću", kaže profesor Stojiljković.


ŠTA SADRŽE LAKOVI ZA NOKTE?

Učvršćivači i lakovi za nokte mogu sadržati formaldehid, dok proizvodi za ravnanje kose oslobađaju gas formaldehida, objašnjava profesor. 

"U gotovo svim proizvodima koji se nalaze u plastičnom pakovanju nalazi seftalat i dietilftalat. Ti sastojci mogu da se nađu u spreju za kosu, lakovima za nokte, parfemima, losionima, šamponu, peni za brijanje. U ruževima za usne i hidratantnim kremama mogu da se nađu sintetički antioksidansi poznati kao BHA i BHT. Mogu da uzrokuju alergijske reakcije na koži, endokrine bolesti i probleme sa reproduktivnim sistemom. Štetan je i PEG, koji se koristi za brže upijanje kozmetike u kožu, dok se sulfati površinski aktivne materije nalaze u sredstvima za pranje i šamponima", kaže Stojiljković. 


KORISTITI ORGANSKU KOZMETIKU

U kozmetici sve više se prelazi na druge konzervanse, kao što su metilhloroizotiazolinon i slična jedinjenja. Ali to su takođe poznati "osetljivi alergeni".

"Ukoliko se primete tegobe, kozmetički preparat je potrebno isključiti iz upotrebe. Kada je to moguće, mogu da se koriste prirodni preparati. Zbog svega toga, važno je čitati sastav svakog kozmetičkog proizvoda koji se koristi", objašnjava naš sagovornik. 

MONDO

Нема коментара:

Постави коментар