MENI

Hladno vam je? Besplatni trikovi da brže zagrejete sobu i da duže ostane topla

Zimi je najbitnije da brzo zagrejemo prostorije u kojima provodimo vreme. I da one što duže ostanu tople. Postoji nekoliko jednostavnih načina kako da to uradite. Ne zahtevaju mnogo truda i što je najvažniji – jeftini su.

Pixabay

Aluminijumska folija

Kako ne biste izgubili toplotu iz radijatora, stavite na njegov zadnji deo aluminijumsku foliju. Ona će sprečiti da se toplota sjedini sa hladnim spoljnim zidom i preusmeriće topao vazduh ka centru prostorije.

Jutarnja svetlost

Otvorite ujutru zavese i pustite da uđe jutarnja svetlost koja je “zarobljena” u prozorima.

Zavese

Pre odlaska na spavanje, navucite zavese po kući. Većina ljudi noću smanjuje grejanje, a zatvorene zavese će sprečiti odlazak toplog vazduha kroz prozore. Neka zavese, koje koristite zimi, budu što deblje. Tako će duže zadržati toplotu.

Prekrijte zidove

Ukoliko zidove prekrijete fotografijama, ogledalima i slikama, sprečićete gubitak toplote. Čak i deblji poster može da doda sloj izolacije, tako što će povećavati temperaturu unutar stana i na taj način će sprečiti da hladni zidovi upijaju topao vazduh.

Nameštaj

Udaljite nameštaj od hladnih zidova i namestite ga u blizini izvora toplote. Ono što je potrebno da uradite jeste i da ga što više odmaknete od radijatora, kako ne bi blokirao strujanje toplog vazduha. Ukoliko vam se ne dopada, dobra stvar kod ovakvog razmeštaja jeste ta što je privremen.

Tepisi

Osim što su lep dekorativni momenat, tepisi i otirači mogu da spreče skupljanje hladnog vazduha u prostoriji. Ukoliko ne posedujete dobru podnu izolaciju, čak 10 posto toplog vazduha može da se upije u hladne podove. Tepisi su veliki izolatori, a održaće i toplotu u vašim stopalima.

Prostorije koje ne koristite

Nemojte grejati hodnike i sobe koje ne koristite. Isključite grejanje u njima i zatvorite vrata da bi sprečili nepotreban gubitak toplote.

PLUS

Ne zaklanjajte radijatore zavesama i nameštajem. Ukoliko sušite veš na radijatoru, time praktično prekidate grejanje.

Krstarica

Нема коментара:

Постави коментар