MENI

Da vam cveće buja kao nikad do sada - uz jednu namirnicu iz kuhinje!

Talog od kafe, dugo se već koristi u vrtlarstvu. Naime, kako se navodi na portalu Gardening Know How, talog kafe sadrži oko 2 procenta azota po zapremini. Azot je važna komponenta za gajenje biljaka jer podiže temperaturu zemlje i pomaže u ubijanju semena korova i patogena.

Pixabay

Skuvana kafa takođe sadrži poprilične količine magnezijuma i kalijuma, koji su takođe gradivna osnova za rast biljaka. Zato bi zalivanje biljaka kafom, zaista moglo biti od velike koristi.

Naravno, za ovako nešto koristi se nezaslađena, hladna i razblažena kafa, nikako ona koju inače svakodnevno pijete (sa šećerom ili zaslađivačem).

Stručnjaci upozoravaju da upotreba razređene kafe za biljke, može povećati kiselost tla, te je bitno da u ohlađenu kafu, dodate istu količinu vode.

Ovakvu mešavinu posebno vole biljke poput: afričkih ljubičica, hortenzije, ruže, paprat, zumbuli, aloja, gladiole, ciklame, ali i mnoge druge.

Takođe, biljke ne treba prečesto zalivati kafom, jer se mogu osušiti i uvenuti. Ukoliko lišće počne da žuti, to može biti znak da ste preterali, te je preporučljivo da biljku presadite i zalivate je običnom vodom sa česme.

Zato se ovakav tip zalivanja preporučuje jednom u 10 ili 15 dana. Na taj način će dobiti dodatne hranljive sastojke, kao i vodu.

Dobro je pravilo da hranite i zalivate biljke jednom nedeljno slabim rastvorom kafe. Oni će ceniti dodatne hranljive sastojke, kao i vodu.


Нема коментара:

Постави коментар