MENI

LUNOV MAGNUS STRIP ponovo na kioscima: Povratak Velikom Bleku - omaž našem detinsjtvu

Prošlo je 29 godina otkako se LUNOV MAGNUS STRIP pojavio na kioscima. Sećate se čuvenih "Dnevnikovih" edicija, ove i "ZLATNE SERIJE", koje su obeležile detinstvo mnogih od nas. Priča se posle toliko godina nastavlja, 2. juna na kisoke širom Srbije stiže epizoda sa dobrim, starim Velikim Blekom!

Izdavač je Golconda, koja je odlučila da izdanje osim naslova, čuvenog LUNOV MAGNUS STRIPA, nastavi i sa numeracijom, tako će prvo izdanje nositi broj 999, jer, kako kažu "ne započinju Lunov Magnus Strip, neki sjajni, legendarni ljudi su ovu ediciju započeli desetlećima ranije. Mi smo se samo potrudili da mu ne menjamo mnogo od starog, prepoznatljivog ruha i da vas na svim kioscima dočeka svakog trećeg ponedeljka. Jedino ovaj prvi broj je presedan, on će se iz izloga kioska širom Srbije nasmešiti u četvrtak - 2. juna".

Tako je epizoda KAVEZ, koja sada izlazi, pre nepunih 30 godina trebalo zapravo i da bude objavljena na mestu broja 999, ali koja, nažalost, iz nikada nije ugledala svetlost dana. Kreće se, dakle, sa Blekovom epizoda sa naslovnom stranom Baneta Kerca, koja je kako - kažu priče i "Stripoteka forum" - davne 1993. bila odštampana ali nije završila na kioscima. Strip ima 96 strana, a cena je 270 dinara.

Inače, prva epizoda Velikog Bleka izašla je u Italiji 1954. godine. U bivšoj Jugoslaviji su se delovi ove epizode pojavili već 1957. godine u slovenačkom dnevniku Primorska reka na slovenačkom jeziku. (Dnevnik je osnovan 1945. godine.) Blek se na slovenačkom zvao Silni Tom. Nije poznato koliko je dugo izlazio i da li su epizode bile redovne. Redovno pojavljivanje počelo je u decembru 1974. na srpsko-hrvatskom jeziku u ediciji Lunov magnus strip pod nazivom Veliki Blek.



Нема коментара:

Постави коментар