MENI

Koji su najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u Srbiji

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ Ivana Stašević Karličić izjavila je, na Festivalu mentalnog zdravlja, da su najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji anksioznost, depresija i demencija i da se zbog njih građani najčešće i obraćaju stručnjacima.

Image by Sasin Tipchai from Pixabay 

„Za prvih sat i po vremena trajanja Festivala mentalnog zdravlja više od 100 građana se obratilo prisutnim stručnjacima kako bi saznali da li stvarno imaju neki problem sa mentalnim zdravljem ili samo imaju subjektivni osećaj da kod njih nije nešto u redu“, izjavila je za Tanjug Ivana Stašević Karličić.

„Oni su skriningovani na anksioznost, depresiju i demenciju koji su i inače najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji i na šta se građani najviše žale“, rekla je doktorka.

Navela je da su građani dobili smernice da mogu da se jave besplatnom servisu Ministarstva zdravlja i klinike „Laza Lazarević“ na broj 0800/309 309 koji 24 sata anonimno pruža intervencije u krizi i daje savete građanima koji mu se obrate.

Dodala je da se stručnjacima ovog centra za prve dve godine njegovog rada obratilo više od 12.000 ljudi i da više od 50 odsto njih nije imalo nikakvu bolest, što prema doktorkinim rečima, znači da je ispunjena misija preventivnog rada u ovoj oblasti.

U skladu sa tim, navela je da je jedna od poruka Festivala koji se održava u junu, nacionalnom mesecu mentalnog zdravlja, bolje sprečiti nego lečiti.

„Zato nemojte menjati svet oko sebe, menjajte sebe i svoj odnos prema tom svetu da bi se bolje nosili sa stresom“, poručila je dr Ivana Stašević Karličić.

Нема коментара:

Постави коментар