MENI

Vrućina je opasna za vaše ljubimce, evo kako sprečiti da dožive moždani udar

Ne samo da ljudi treba da vode računa o sebi tokom vrućih dana. Kućni ljubimci takođe mogu dobiti sunčanicu. Nažalost, oni sami nisu u stanju da se pravilno brinu o sebi. Pogotovo kada ostanu kod kuće bez nadzora. Zato je toliko važno da ih se setimo neposredno pre odlaska na posao.

Image by Václav Závada from Pixabay 

Šetajte u pravo vreme

Pokušajte da prošetate sa svojim ljubimcem u vremenima kada još nije tropska vrućina i kada je sunce prilično nisko. Najbolje je ako je prva šetnja u zoru, a poslednja kasno uveče. Ni u kom slučaju ne biste trebali izlaziti sa svojim psom u podne. Ovo može biti smrtonosno ne samo za vašeg prijatelja već i za vas.

Takođe, zapamtite da ne hodate predugo po vrućem vremenu. Posebno u drugoj polovini dana. Zemlja i asfalt su tada veoma vrući. Ovo može biti veoma bolno za stopala vašeg prijatelja.


Uverite se da su vaši ljubimci pravilno hidrirani

Voda je nešto čemu vaš ljubimac uvek treba da ima neograničen pristup. Po toplom vremenu, čak je i osnova funkcionisanja. Uvek imajte vodu i posebnu pojilicu sa sobom kada izlazite napolje. Zahvaljujući tome, vaš ljubimac će moći da popije osvežavajući gutljaj u bilo kom trenutku.

S druge strane, ako odete na posao na nekoliko sati, uverite se da vaš prijatelj ima dovoljno vode. U idealnom slučaju, trebalo bi da ostavite nekoliko činija sa tečnošću u slučaju da se bilo koja od njih prevrne i prolije ili se brzo isprazni. Ni u kom slučaju ne dozvolite da vaš ljubimac dehidrira. Opasno je ne samo po njegovo zdravlje, već i po život.


Vodite računa o temperaturi u stanu

Najlakši način je ugradnja klima uređaja. Međutim, ako ne želite ili ne možete to da priuštite, postoje i drugi načini da vaš dom bude hladan. Najbolje je ako ne držite prozore otvorene, a zavese da prekrivaju prozore tokom dana. Zahvaljujući tome, stan se neće moći zagrejati.


Nikada ne ostavljajte svog psa samog u kolima!

Nikada ne dozvolite svom ljubimcu da provede ni nekoliko minuta u vrelom automobilu. To je smrtonosno. Temperatura u automobilu može dostići i do 65 stepeni!


Kako pomoći životinji sa toplotnim udarom?

Ako naš ljubimac doživi toplotni udar uprkos našim naporima, treba da reagujemo odmah. Ali počnimo sa navođenjem simptoma moždanog udara. Neki od njih su:

  • teško, plitko disanje
  • povećan broj otkucaja srca
  • U ekstremnim slučajevima, životinja može doživeti konvulzije ili čak gubitak svesti.

Šta učiniti u tom slučaju? Najbolje je što pre otići kod veterinara, koji će našem prijatelju pružiti stručnu pomoć. Ranije, međutim, ne bi škodilo staviti hladan oblog na grudi ljubimca. Važno! Ne stavljajte svog ljubimca u hladno kupatilo i ne prskajte ga vodom. To može dovesti do toplotnog šoka.

Izvor: Najžena

Нема коментара:

Постави коментар