MENI

Jako nevreme širom Srbije, pogodilo i Kruševac, kakvo nas vreme čeka u narednih sedam dana

Oluju, koja je punim intezitetom trajala duže od 30 minuta, pratili su udari jakog vetra od 54 kilometra na sat. Za pola sata temperatura je pala sa 35 na 20 stepeni, a za isto vreme palo je 13 litara kiše po kvadratnom metru.

Pixabay

Olujni oblaci došli su sa zapada, iz pravca Trstenika, gde je za pola sata palo dva puta više kiše nego u Kruševcu - 25 litara po kvadratu, praćene grmljavinom, sitnim gradom i vetrom. Dejstvovala je protivgradna odbrana iz radarskog centra Basara.

U popodnevnim satima, nešto posle 17 časova snažno nevreme zahvatilo je opštinu Trstenik, veći deo Aleksandrovca, i skoro celu teritoriju grada Kruševca. U prepodnevnim satima nevreme je zahvatilo područje Brusa, Kuršumlije i delimično opštinu Blace.

Jako olujno nevreme praćeno krupnim gradom tokom popodnevnih sati pogodilo je sela na teritoriji novovaroške opštine. Veća materijalna šteta pričinjena je na poljoprivrednim usevima, ali i na lokalnoj putnoj infrastrukturi, 

Prema prognozi RHMZ-a, kratkotrajne vremenske nepogode praćene jakim pljuskovima sa velikom količinom padavina, gradom, jakim i olujnim vetrom, moguće su na severu, zapadu i jugozapadu Srbije.

Sutra nas čeka svežije vreme. Na severu i zapadu pretežno sunčano. U ostalom delu ujutru i pre podne promenljivo oblačno, na jugu i istoku još ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom, posle podne razvedravanje. Vetar slab i umeren, na severu i istoku pre podne povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura od 15 do 21, najviša dnevna od 27 do 30 stepeni.

U četvrtak će biti pPretežno sunčano. Vetar slab i umeren severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 14 do 20, a najviša dnevna od 28 do 31 stepen. U toku noći na severu i zapadu zemlje naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom i pojačanim severnim vetrom.

Za petak meteorlozi najavljuju pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno i obilnim padavinama, naročito na jugu i istoku Srbije. Vetar slab i umeren, na severu i istoku povremeno i jak, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna 19 do 26 stepeni. Upozorenje: Količina padavina veća od 40 l/m² za 24h, verovatnoća 80%. Lokalna pojava grmljavina, verovatnoća 90%.

U subotu će biti promenljivo oblačno, na severu suvo sa sunčanim intervalima, u ostalim krajevima mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u brdsko-planinskim predelima povremeno i jak, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 14 do 18, najviša dnevna 21 do 26 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina, verovatnoća 90%.

U nedelju, 10. jula, promenljivo oblačno, na severu suvo sa sunčanim intervalima, u ostalim krajevima mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Od ponedeljka, 11. jzula, pretežno sunčano, a samo se u brdsko-planinskim predelima, uz promenljivu oblačnost, očekuju lokalni pljuskovi i grmljavine. 

Нема коментара:

Постави коментар