MENI

Koja je valuta najbolja za štednju: Ni evro, ni dolar...

Polovinom jula evro i dolar izjednačili su se po prvi put posle 20 godina, nedavno je, po prvi put u istoriji, dolar vredeo više.

Image by Louis from Pixabay 

Ovakave oscilacije navele su građane na razmišljanje da li je dolar prava valuta za štednju, da li je sada manje rizična od evra, ali profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić za portal Nova.rs objašnjava da ne postoji „jedna prava“ valuta za štednju – sve zavisi od vaših mogućnosti, ali postoje one koje će umanjiti šanse da ne uštedite ništa, već izgubite.

Već ustaljeno mišljenje ekonomista još jednom je potvrdio i sagovornik portala Nova.rs – švajcarski franak je valuta koja nosi najmanji rizik od gubtika.

„Najmanje rizika kada je štednja u pitanju nosi švajcarski franak. To je jedna od najsigurnijih valuta na svetu, inlfacija je tamo niska, a niske su i kamatne stope. Zbog tih različitih faktora treba imati na umu franke ukoliko razmišljate o štednji“, kaže Grubišić.

Grubišić ističe da građani koji već štede u evrima nemaju razloga za brigu zbog slabljenja ove valute u odnosu na dolar i nema potrebe da razmišljaju o prebacivanju štednje sa evra na dolare – čak suprotno, piše Nova.rs.

„Dolar je jedna od najnestabilnijih valuta na svetu, poprilično rizična za štednju, s obzirom na to da ima česte oscilacije vrednosti“, naveo jr Grubišić za Nova.rs.

Grubišić objašnjava da nije loše da razmislite o tome da štedite u dve različite valute, jer se na ovaj način dodatno smanjuje rizik od potencijalnih gubitaka.

„Ne mora da se štedi samo u novcu“, kaže on, objašnjavajući da je i investiranje dobra vrsta štednje. Kaže i da se ljudi ponekad odlučuju da novac koji imaju ulože u nekretnine, kriptovalute ili investiciono zlato koje je, prema mišljenjima mnogih stručnjaka, najbolja opcija.

nova.rs

Нема коментара:

Постави коментар