Mada nema jela u koje se ne stavlja peršun kao začin, i mada se može čuti da je on neprikosnoven po svojim blagodetima i kao riznica vitamina C i gvožđa, botanički vrt u Hamburgu proglasio je peršun za otrovnu biljku 2023. godine.
Foto: Pixabay |
Ovaj cenjeni botanički vrt svake godine, već dve decenije, jednoj biljci dodeljuje titulu otrovne biljke godine sa ciljem skretanja pažnje na mračnu stranu i malo poznate karakteristike naših omiljenih biljaka.
Peršunovo ulje je otrovno
Peršun je mediteranska začinska dvogodišnja biljka i njegova tamna strana dolazi do izražaja tek u drugoj godini. Tada peršun pokazuje svoju toksičnu stranu razvijanjem semenki, piše Indeks.
Semenke sadrže peršunovo ulje koje sadrži apiol i miristicin, koje su u semenkama puno koncentrisovanije i štetne su za zdravlje.
Apiol je štetna materija koja deluje na glatka mišićna vlakna bešike, creva i materice.
Lišće je bezopasno
Peršun je pobedio druge otrovne biljke poput oleandra i maka i preuzeo ovogodišnju titulu pokazujući koliko je ova biljka zapravo popularna. Lako se gaji i daje prijatan ukus jelima.
Da ne zaboravimo, peršun je ipak zdrav. Između ostalog, sadrži puno vitamina C, koji jača imunitet, vitamina K, koji čini kosti stabilnima, i gvožđa. List je potpuno bezbedan za korišćenje, ali ako ga sami gajite kada počne da cveta više ga ne konzumirajte.
Kada cvetovi uvenu, sadržaj apiola u lišću i stabljici se povećava, što ga čini nesigurnijim za jelo.
Нема коментара:
Постави коментар