MENI

Otkrivena najbolje čuvana tajna Balkana: Recept za pravi bosanski burek - ostaje sočan i kada prenoći

Imamo recept za pravi bosanski burek, ne pitajte odakle nam jer ne smemo reći. Bitno je samo da je jako, jako dobar. Toliko dobar da ćete se naljtiti na nas - nećete ga moći prestati peći. A znamo kuda to vodi... 

Foto: Marco Verch Professional Photographer - CC BY 2.0

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 260 ml mlake vode
  • 15 g soli
  • 175 ml ulja
  • 500 gr mlevene junetine
  • 1 glavica luka
  • sol, biber

Priprema:

Pomešajte brašno, vodu, 40 ml ulja i so pa dobro izmesite mekano testo. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo na debljinu 1-2 centimetra. U posudu za pečenje ulijte deo ulja (odvojite 2 kašike za meso), stavite testo pa ga prelijte uljem i ostavite da odstoji oko pola sata do sat vremena.

Zagrijte dve kaišike ulja pa dodajte sitno najeckan luk i mešajte dok ne postane staklast. Dodajte meso, promešajte ga te mu dodajte so i biber prema ukusu. Mešajte dok se ne raspadne u grudice i dobije lepu boju.

Na radnu površinu stavite stolnjak, pospite ga brašnom pa na tome pa rastegnite testo što tanje. Možete otkidati deblji deo tijesta koji je ostao uz ivicu. Na rastegnuto testo nanesite nadev pa zarolajte kao palačinku, a zatim ga oblikujte u spiralu. Prebacite u nauljenu posudu za pečenje pa još uljem premažite površinu bureka.

Dobar apetit!

Нема коментара:

Постави коментар