MENI

Svetski stručnjaci apeluju: Zaistavite eksperiment sa veštačkom inteligencijom, spasite čovečanstvo!

Ilon Mask, suosnivač Epla Siv Voznijak i 1.000 drugih stručnjaka iz tehnološke industrije pozvali su u otvorenom pismu tehnološke kompanije da obustave "eksperiment sa veštačkom inteligencijom, kako ne bi ceo svet dovele u opasnost".

Foto: Pixabay

„Kompanije treba da obustave rad na razvoju veštačke inteligencije u narednih šest meseci. Ukoliko to ne učine, pozivamo vlade zemalja da intervenišu.“

To je zaključak otvorenog pisma na koje su potpis stavili brojni ljudi visokog profila, uključujući akademike u oblasti naprednih tehnologija.

„U poslednjih nekoliko meseci smo primetili da se kompanije utrkuju u tome koja će prva napraviti veštačku inteligenciju sledeće generacije. Problem je što te digitalne umove niko, pa ni kreatori, ne mogu da razumeju, predvide i pouzdano kontrolišu“, navodi se u pismu.

Pismo je objavio „Institut Future of life“, poziva se na obustavu sve dok nezavisni stručnjaci ne razviju, implementiraju i revidiraju zajedničke bezbednosne protokole za takva otkrića.

Zastrašujući razgovor novinara „Njujork tajmsa“ i veštačke inteligencije posle kog novinar nije mogao da spava, a planeta je doslovno zanemela

„Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći upravljati“, navodi se u pismu.

Pismo je usledilo nakon što je Evropol posle istraživanja načina na koje kriminalci mogu da zloupotrebe velike jezičke modele (LLM), kao što je ChatGPT, u ponedeljak upozorio na potencijalnu zloupotrebu ovog sistema kroz tri oblasti kriminalnih aktivnosti koje izazivaju najveću zabrinutost, „pecanje“, odnosno „fišing“, širenje dezinformacija, i sajber kriminal.

Mask, čija kompanija Tesla koristi AI za sistem autopilota u vozilima, saopštio je i ranije svoje zabrinutosti u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

Milijarder je bio jedan od suosnivača i prvih investitora u Open AI, koji stoji iza ovog četbota, a prema njegovim tvrdnjama, više nema udeo u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

U svojoj ranijoj objavi na Tviteru Mask je citirao izjavu Čet GPT-a o tome da je savršena veštačka inteligencija i da ne pravi greške, i da „ako postoje greške, to je zbog spoljnih faktora, kao što su problemi sa serverom, korisnički unosi, rezultati na vebu ili kvarovi na mreži“.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije Open AI koja je stvorila Čet GPT, nije potpisao ovo pismo, navodi Rojters.

(Izvori: Independent, Agencije)

Нема коментара:

Постави коментар