MENI

Manastir Tumane: U nedelju, 28. maja, presvlačenje mošti svetog Zosima

U nedelju, 28. maja, u manastiru Tumane biće održano presvlačenje moštiju svetog Zosima. Dešavaju se  isceljenja, ali se ona ne samo pravoslavnim vernicima, već i ljudima drugih vera.

Manastir Tumane / Facebook

U nedelju, 28. maja, u manastiru Tumane biće održano presvlačenje moštiju svetog Zosima. Otac Zosim iz manastira Tumane rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je ovo manastir koji posećuje najveći broj vernika, koji svakodnevno pristižu.

Prema njegovim rečima, Tumane je drag ljudima, a ko jedanput dođe u manastir postaje Tumanac. Napominje da osim svetog Zosima tu su mošti svetog Jakova, koji je kanonizovan pre nešto manje od 10 godina.

"Ljudi dolaze sa svojom mukom, bolesni, sa neslogom u porodici ili nesrećom i misle da je to problem sa kojim ne mogu sami da se izbore", kaže otac Zosim napominjući kako su velike gužve na ulazu u manastir i kako svi stoje u redu čekaju i mole se.

Posebna radost za njega je kada su dolazili bračni parovi koji nisu imali dece i uz molitvu su dobijali decu. 

Za ime manastira vezano je nekoliko predanja koja pominju Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje, a imao je svoj dvorac u susednom selu Dvorište.

Prilikom odlaska u lov nehotice je ranio isposnika Zosima Sinajita koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je poneo vidaru na lečenje pustinjak mu reče Tu mani tj. Nema leka - pusti da tu umrem. Da okaje greh Miloš podiže zadužbinu- manastir u koji položi Zosimove mošti.

Нема коментара:

Постави коментар