MENI

Stižu pozivi za vojnu vežbu i obuku od Ministarstva odbrane Srbije

Muškarcima širom Srbije stižu ili su stigle plave koverte od Ministarstva odbrane, a radi se o redovnom pozivanju vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, što u praksi znači da ih mogu očekivati svi oni koji su stariji od 30 godina, a koji nisu odslužili vojni rok.

Foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

Za sada se ne zna koliko će tačno muškaraca dobiti poziv, ali je poznato da su oni pozvani kako bi stekli osnovna vojnička znanja, kao, recimo vežbi na poligonima, rukovanja oružjem...

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da poziv za obuku mogu da dobiju građani stariji od 30 godina koji su rešenjem nadležnog teritorijalnog organa prevedeni u rezervni sastav, a da prethodno nisu regulisali svoju vojnu obavezu.

"Takođe, građani mogu dobiti i poziv za vojnu vežbu, i to muškarci između 18 i 60 godina života i žene između 19 i 50 godina života, koji su uvedeni u vojnu evidenciju, sposobni i prevedeni u rezervni sastav. U skladu sa zakonom, osobe iz rezervnog sastava može biti pozvano na vežbu najviše do 90 dana u toku jedne godine", objašnjavaju u Ministarstvu.

Oni dodaju da obavezu služenja u rezervnom sastavu imaju vojni obveznici koji su odslužili vojni rok ili su po odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi regulisali obavezu služenja vojnog roka na drugi način.

"Obavezu služenja u rezervnom sastavu imaju i žene vojni obveznici koje se vode u evidenciji. Pitanja od značaja za vojnu, radnu i materijalnu obavezu uređena su Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. Aktivnosti teritorijalnih organa Ministarstva odbrane u vezi sa pozivanjem lica u rezervnom sastavu Vojske Srbije su redovne, planske i organizovane, pravovremeno i u celosti najavljene", dodaju oni.

Kako je i ranije saopštavalo Ministarstvo odbrane, razlozi za odlaganje ili prekid vežbe mogu da budu razni, poput nepredviđenih situacija ili bolesti. Međutim, tu su i drugi razlozi, od toga da je još jedna osoba iz njegovog domaćinstva pozvana ili se već nalazi na služenju vojnog roka, ukoliko polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu, ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre...

Takođe, razlog za odlaganje je i učešće u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama, ili pozvana osoba treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju.

Odlaganje je moguće i usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ako u mestu u kome pozvana osoba živi vlada zarazna bolest, ukoliko odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik.

Odazivanje na poziv na obuku je obavezno. Ukoliko se ipak neko ogluši o poziv, a izostanak ne opravda, može da očekuje i prinudno privođenje, ali i kaznu koja je utvrđena zakonom.

(Mondo/K1)

Нема коментара:

Постави коментар