MENI

Doktor savetuje šta da konzumiraju stariji od 50 godina za jake kosti

Čak i kada ne osećate nikakve simptome koji bi ukazivali na to da su vaše kosti slabe, kao što su bol u leđima ili sklonost preloma, ključno je da date prednost zdravlju kostiju.

Foto: Pixabay

„Osteoporoza je često tiha bolest jer ljudi koji je razviju možda neće primetiti nikakve promene sve dok se kost ne slomi“, kaže dr Loren Glison.

Kako starimo, gubimo koštanu masu i gustinu. Kod žena se ovaj gubitak ubrzava nakon menopauze jer je estrogen neophodan za zdravlje kostiju, a u toj fazi značajno opada. Za razliku od žena koje doživljavaju brz gubitak kostiju nakon menopauze, muškarci to doživljavaju postepeno, prenosi Index.hr.

Jedan od načina za izgradnju jakih kostiju je ishrana. Važno je fokusirati se na dve stvari – kalcijum i vitamin D.

„Iako su ovi hranljivi sastojci važni za zdravlje kostiju, znamo da većina odraslih ne dobija dovoljno kalcijuma ili vitamina D“, kaže dijetetičarka Kejti Dod.

Dr Gleason se slaže i smatra da je „važno jesti hranu bogatu kalcijumom“.

„Za žene od 50 godina i mlađe i muškarce od 70 godina i mlađe, cilj je 1.000 miligrama kalcijuma dnevno. Za žene starije od 50 godina i muškarce preko 70 godina, to se povećava na 1.200 miligrama dnevno“, dodaje ona.

Imajući to na umu, Dod preporučuje svima da konzumiraju mleko svaki dan.

„Ako ne možete da tolerišete mleko, kupujte obogaćene sorte koje obezbeđuju i kalcijum i vitamin D“, ističe ona.

Pored mleka, na njenoj listi za kupovinu su uvek sir i jogurt. A ako nikako ne tolerišete mlečne proizvode, onda možete da konzumirate tamno lisnato povrće kao što su kelj, brokoli i blitva, kao i losos, sardine, skuša i jaja.

Takođe je važno da smanjite unos kofeina i alkohola, koji se dovode u vezu sa smanjenjem gustine kostiju koje se javlja s godinama, kao i da ne zanemarite značaj vežbanja.

index.hr

Нема коментара:

Постави коментар