MENI

RHMZ upozorio: Do subote uveče jake grmljavine i brzi razvoj superćelijskih oblaka, MUP objavio uputstvo kako se ponašati tokom oluje

Oblast od Alpa, preko Zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

Foto: Pixabay

U upozorenju koje važi do 26. jula navodi se da danas očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu, 21. i 22. jula u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, 23. jula, početkom sledeće sedmice od 24. do 26. jula novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni“, navodi RHMZ.

RHMZ upozorava i da nas sve do 22. jula uveče, dakle do subote uveče, očekuju vremenske nepogode.

„Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajnih olujnih udara vetra (> 24 m/s) i izolovano i orkanski udari vetra (> 28 m/s)“, kažu u RHMZ i dodaju:

„Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred“, kažu iz RHMZ.


Upaljen meteo alarm

U većem delu Srbije, izuzev Bačke, Banata i jugozapadnog dela, na snazi je narandžasti meteo alarm, zbog grmljavine, dok je na području KiM upaljen zbog visokih temperatura. Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, objašnjavaju iz RHMZ.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada (5 centimetara u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (24 m/s), izolovano i orkanske (28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, naveo je RHMZ.

Kako se ističe, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred je teško odrediti.

Za konkretne lokacije RHMZ navodi da će izdavati hitna upozorenja na grmljavinske nepogode jedan do dva sata unapred.

Superćelijski oblak je zapravo jak grmljavinski oblak – grmljavinska ćelija je kod njega velika u odnosu na manje kada su intenziteti pljuska, grada i grmljavine manji.

Za sutra je prognoziran manji pad dnevnih maksimuma. Za petak i subotu se opet očekuje da će živa u termometru dostići 38. podeljak.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni Celzijusa.

MUP je objavio uputstvo građanima kako da se ponašaju tokom oluje i udara groma.

Na zvaničnoj Instagram stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) objavljeno je važno uputstvo koje građanima pruža smernice o tome kako se pravilno ponašati u slučaju oluje.

U cilju bezbednosti i sprečavanja eventualnih povreda ili materijalne štete, MUP izdvaja ključne korake koje građani trebaju preduzeti tokom nepovoljnih vremenskih uslova.

Prvi korak je obezbediti sve objekte koji bi mogli biti ugroženi jakim vetrom ili obilnom kišom i izazvati štetu ili povrede. Preporučuje se posebna pažnja na prozorima i spoljnim vratima, te zatvaranje svih unutrašnjih vrata.

Takođe, MUP skreće pažnju na potrebu izbegavanja kontakta sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, s obzirom na njihovu provodljivost struje.

U slučaju oluje, važno je skloniti se od visokih struktura, uzimajući u obzir da je bezbedno odstojanje od strukture jednako njenoj visini. Visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonski kablovi i električni vodovi takođe bi trebalo biti izbegavani.

Građani se podstiču da sami procene koliko je oluja udaljena od njih. Ovo se može postići izračunavanjem vremena između sevanja munje i zvuka groma u sekundama, a dobijeni broj podeliti sa tri. Na taj način, moguće je proceniti koliko je oluja udaljena u kilometrima.

Ukoliko je moguće, preporučuje se pronalaženje zaklona u zgradi ili automobilu. Ako to nije izvodljivo, građani bi trebali sesti na zemlju. Posebno je važno da ne stoje usled mogućnosti da budu izloženi opasnostima od udara munje.

Ukoliko se nalaze u grupi, preporučuje se održavanje razdaljine od pet metara između osoba. Ako se nalazite u prirodi, izbegavajte granicu između polja i šume. Ukoliko nema mesta za sklonište, bolje je potražiti zaštitu u šumi ispod niskog drveća.

S obzirom na specifičnosti oluje, potrebno je izbegavati otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove i druge vlažne površine.

Kako bi se dodatno smanjio rizik od povreda, MUP savetuje da ne držite kišobran ili druge metalne predmete u rukama, kao i da izbegavate blizinu metalnih objekata, bicikala ili opreme za kampovanje.

Svima se preporučuje ozbiljnost i pažnja tokom olujnih situacija, kako bi se osigurala lična bezbednost i sprečile eventualne neprijatnosti. Pravilno postupanje u ovakvim situacijama može biti ključno za sačuvanje života i imovine.


Нема коментара:

Постави коментар