MENI

Proglašena najzdravija biljka na svetu, kako je i za šta koristiti

Koja to sve lekovita svojstva ima ova čudesna biljka poznata kao vodena kraljica?

Foto: Pixabay

Potočarka je proglašena za najzdraviju biljku na svetu, upravo zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda, saopštili su uzgajivači kvalitetne hrane iz kompanije B&W, piše Index.hr.

Ovo je najzdravije biljka na svetu, jer je dobila savršenih 100 od 100 poena, pobedivši kineski kupus (91,99 poena), blitvu (89,27 poena), cveklu (87,08 poena) pa čak i spanać (86,43 poena), prema procenama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Stari narodi su veoma cenili potočarku, pa su joj zato i dali jedan divan nadimak "vodena kraljica". Poznata je kao jedna od najstarijih biljaka čija upotreba seže još u daleku istoriju. Mnogi stari narodi koristili su ju u ishrani i lečenju zdravstvenih problema.

Antički grčki lekar i otac medicine Hipokrat cenio je ovu biljku i preporučivao je za lečenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije. U Egiptu su faraoni propisivali svojim slugama sok od potočarke kako bi održali snagu i produktivnost.

Potočarka je bila omiljena salata na jelovniku rimskih careva jer se smatralo da raščišćava misli i pomaže u donošenju važnih odluka. Persijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu.

Prava se potočarka prepoznaje po čupavom korenu, tamnozelenim listovima, malim belim cvetovima s četiri latice, grozdasto poredjanim i napokon po ostrom mirisu. Potočarka uspeva samo u  čistim vodama. Cveta tokom celog leta, a nalazi se podjednako u nizijskim kao i u planinskim predelima, sirom sveta.

Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Ostale prednosti uključuju velike količine gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K.

Potočarku možete dodati u salatu, smuti, sendvič, tortilju, omlet ili picu.

Ipak ako imate neke probleme, najbolje bi bilo da pijete čaj od potočarke. Evo za šta je dobar.


ČAJ

Čaj od potočarke (Nasturtium officinale) ima mnoge potencijalne zdravstvene koristi, uključujući:

Detoksikacija: Potočarka se često smatra prirodnim diuretikom, što znači da može pomoći u povećanju izlučivanja tečnosti i toksina iz organizma putem urina.

Bogatstvo hranljivim materijama: Potočarka sadrži razne hranljive materije, uključujući vitamine (poput vitamina C, A i K), minerale (poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma) i antioksidante.

Podrška digestivnom sistemu: Potočarka se tradicionalno koristi za poboljšanje varenja i apetita. Može pomoći u ublažavanju stomačnih tegoba, kao što su nadutost i gasovi.

Imunološka podrška: Zbog prisustva vitamina C i drugih antioksidanata, čaj od potočarke može doprineti jačanju imunološkog sistema i zaštiti organizma od slobodnih radikala.

Protivupalno dejstvo: Neki sastojci potočarke imaju protivupalna svojstva, što može biti korisno za smanjenje upala u telu.

Antioksidantna svojstva: Antioksidanti prisutni u potočarki mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom.

Zdravlje kože: Čaj od potočarke se ponekad koristi i za negu kože, kako unutrašnje tako i spoljašnje. Neki veruju da može pomoći u ublažavanju akni i drugih kožnih problema.

Kardiovaskularno zdravlje: Potočarka može doprineti zdravlju srca i krvnih sudova zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidantnim svojstvima.

Anti-mikrobna svojstva: Potočarka je poznata po svojim potencijalno antimikrobnim svojstvima, što znači da može pomoći u suzbijanju različitih mikroorganizama.

Podrška disajnom sistemu: Potočarka se ponekad koristi kao podrška disajnim putevima, naročito kod simptoma kao što su kašalj ili zapušen nos.

Napomena: Iako čaj od potočarke može imati navedene koristi, uvek je važno da se pre konzumacije bilo kakvih biljnih pripravaka posavetujete sa stručnjakom za ishranu ili zdravstvenim profesionalcem, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lekove.


Evo kako još možete da koristite potočarku:

Sok od potočarke: Jednu šaku sveže potočarke operite i usitnite u sokovniku. Isceđenom soku dodajte vodu u odnosu 1:5 (1 dcl soka na 5 dcl vode).Uzimajte kašiku ovog soka tri puta dnevno.

Tinktura od potočarke: 30 g svežih listića potočarke prelijemo sa 1,5 dl alkohola od 20 % te ostavimo da stoji 5-7 dana. Tinkturu uzimamo tri puta dnevno tako da jednu čajnu kašičicu dodamo u čaj ili vodu.

Potočarka kao oblog: Potočarku možemo koristiti i kao oblog, a količina zavisi od veličine rane. Lišće izgnječimo te stavljamo na oštećeno mesto na koži, zamotamo zavojem i ostavimo da potočarka deluje nekoliko sati. Ranu je potrebno pre dezinfikovati.

Supa od potočarke: 2 svežnja potočarke dobro operite i naseckajte. 1/2 kg krompira ogulite i narežite na sitne kockice. Kuvajte oko 30 minuta, a pred kraj kuvanja po želji začinite. Dodajte so, mleveni crni biber, muškatni oraščić (ostali začini po želji i ukusu). Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu supu.

Salate: Listovi potočarke često se koriste kao sastojak u svežim salatama. Njihova hrskava tekstura i blago pikantan ukus doprinose ukusnom doživljaju. Lišće potočarke dobro operite. Dodajte na kolutove narezan mladi crveni luk i usitnjeni češnjak. Dodajte so, biber , nekoliko kašika maslinovog ili bučinog ulja i sok limuna. Pustite salatu da odstoji sat vremena, nakon čega je spremna za konzumiranje. U kombinaciji s mekim sirevima (feta, mozzarella, skuta) ova salata može biti izvrstan samostalni lagani obrok, ali i savršen prilog glavnom jelu.

Kulinarstvo: Listovi i cvetovi potočarke koriste se kao jestiva biljka u kulinarstvu. Imaju osvežavajući, pikantan ukus sličan rukoli ili gorčici. Dodaju se salatama, sendvičima, pirinčanim jelima i umacima kako bi obogatili ukus i teksturu hrane.

Ukras u jelima: Cvetovi potočarke koriste se kao ukras u raznim jelima. Njihova šarenila i atraktivnost doprinose estetskom izgledu jela.

Prirodna medicina: Potočarka ima tradicionalno mesto u narodnoj medicini, iako moderna istraživanja nisu dovoljno potvrdila sva lekovita svojstva. Potočarka se povezuje s poboljšanjem probave, detoksikacijom organizma i diuretičkim svojstvima.

Priprema potočarke: Potočarka, iako izgleda „slatko“ zapravo je ljutkasta. Najbolje  je koristi dok još nije procvetala, zbog smanjene doze ljutine. Koristimo je u salatama, kao začin, čaj, sveže isceđen sok, u obliku kapi i tinktura. Takođe se koristi u pripremi pita i kao prilog glavnom jelu, dodatak supama, varivima i sendvičima. 

Nutritivna vrednost: Potočarka je bogata vitaminima C i A, te mineralima poput gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Takođe sadrži fitonutrijente kao što su glukozinolati, koji su povezani s potencijalnim zdravstvenim koristima.

Нема коментара:

Постави коментар