MENI

Sećate li se "švedskog TV detektora": Najveća TV prevara bivše Jugoslavije

"Pojedinci su imali i teorije o tome kako ovaj uredjaj radi,a informacije su dobili od šurnjajinog malog koji radi u ekipi za otkrivanje neplatiša i koji je baš juče ulovio čak njih 20!" (vukajlija.com)

(Printscreen)

Krajem osamdesetih godina sada već prošlog veka ( tako blizu a tako daleko) TV stanice u Jugoslaviji su pokrenule kampanju ubeđivanja vlasnika televizora da plaćaju TV pretplatu. Pretplatnicima je ostavljen izbor – da plate ili da im plombiraju TV aparate.

Naravno, većina Jugovića se oglušila na poziv da uredno plaćaju TV pretplatu zbog čega je država ( sve TV stanice su bile državne) zapretila kontrolom koja nepogrešivo otkriva ko besplatno gleda TV.

Tako smo čuli za „švedski TV detektor”, uređaj koji je navodno detektovao televizore koji nisu plombirani a čiji vlasnici nisu platili TV pretplatu.

(Printscreen)

Celu kampanju pratila je i originalna ali i prilično banalna reklamna kampanja koja je trebala da pokaže da će domišljate Jugoviće koji odbijaju da plate dažbine, stići kazna.

Pričalo se onda da su se jedino penzioneri masovno odazvali pozivu i plaćali redovno TV pretplatu. Ostatak javnosti je nastavio po starom. Šta više, u ondašnjem društvu su se pojavile nebrojene šale na račun „švedskog TV detektora”.

Suština je u tome da je cela priča bila čista prevara.  Naime, „švedski TV detektor” se sastojao od klasične TV antene za prijem signala (LOGA 3) i elektronskog uređaja koji je očitavao „neke” podatke. Kako se ispostavilo, to je bio zastareli video rekorder, sa potenciometrima na kojima su kazaljke „nešto” radile.  

Ko je imao čak i minimum tehničkog obrazovanja ili da je razumeo kao radi TV, odmah je shvatio o čemu se radi. Antena i stari video rekorder nisu mogli ništa da otkriju. Sve je to bila prevara na koju su naseli samo penzioneri. Pričalo se tada da su se komšije međusobno prijavljivale zbog čega su prekinuta mnoga prijateljstva.

Nije jasno zašto je detektor bio švedski. Ali ono što se sa sigurnošću može reći jeste da on nije bio naš izum. Isti princip plašenja nesavesnih TV pretplatnika patentirao je britanski Bi-Bi-Si. Još pedesetih godina. Englezi su patrolirali kombijem koji je imao antene na krovu i „jurio” neplatiše. Sve je to podsećalo na seriju „Otpisani” u kojoj Kriger juri Prleta i Tihog koji kriju ilegalnu radio stanicu.

Magazin Politika

Нема коментара:

Постави коментар