MENI

Nemačka menja pravila i olakšava proces za građane van EU: Nova vrsta radne vize, nova šansa

Nemačka je nedavno najavila novu radnu vizu, Chancenkarte (Šansekart) ili „kartu mogućnosti“, koja građanima koji nisu iz EU nudi novu priliku da emigriraju u ovu zemlju.

marselmajid / Pixabay.com

Prijave su otvorene 1. juna, a Šansekart nudi novi bodovni sistem koji kandidate ocenjuje prema specifičnim kriterijumima, uključujući akademske kvalifikacije, poznavanje jezika i prethodno profesionalno iskustvo.

- Šansekart će olakšati ljudima sa iskustvom i potencijalom da brže pronađu odgovarajući posao - rekla je Nensi Fezer, nemački savezni ministar unutrašnjih poslova i zajednice, u izjavi za Bi-Bi-Si (BBC).

Oni kojima bude odobrena Šansekart mogu da žive u Nemačkoj do godinu dana dok traže posao. Ranije je poslodavac morao da garantuje za svog zaposlenog da bio on dobio boravak u Nemačkoj.

Ona takođe omogućava ljudima da legalno rade skraćeno radno vreme dok traže nešto trajnije. To predstavlja veliki pomak u načinu na koji se zemlja bavi sve većim nedostatkom radne snage i ima za cilj da pomogne povećanju broja stručnih radnika u oblastima kao što su medicina, obrazovanje, proizvodnja i inženjering.

Mnogo više od obične digitalne nomadske vize, nova kartica nudi građanima koji nisu iz EU priliku da pojednostave proces nemačke imigracije i traže posao u zemlji, što je potez o kome su konzervativci žestoko raspravljali. Oni tvrde da novi sistem može omogućiti već odbijenim tražiocima azila da nađu posao u Nemačkoj.

Uspešni kandidati će imati ili profesionalne ili akademske kvalifikacije koje su u potpunosti priznate u Nemačkoj, ili kombinaciju kriterijuma kao što su godine profesionalnog iskustva, određeni uzrast i poznavanje jezika, od kojih svaki vredi određeni broj bodova. Podnosioci zahteva moraju imati ocenu od šest ili više poena da bi se kvalifikovali za vizu. Oni takođe moraju pokazati dokaz o sposobnosti da pokriju troškove života tokom traženja posla - najmanje 1.027 evra mesečno.

Pošto građani EU već mogu da žive i rade u Nemačkoj, nova Šansekart je namenjena onima koji trenutno žive van EU i u Švajcarskoj, jer švajcarskim građanima takođe nije potrebna viza za ulazak ili dozvola za rad u Nemačkoj. Šansekart je osnovan da favorizuje građane koji nisu iz EU koji imaju veze sa zemljom, jer su dodatni bodovi dostupni za one koji znaju nemački jezik ili su išli u nemačku školu.

Iako je istina da kultura i noćni život ove zemlje mogu biti privlačni, nova viza na kraju ima za cilj da obezbedi dugoročno rešenje za rešavanje nedostatka radne snage u zemlji, što je jedan od glavnih faktora koji doprinose tekućim finansijskim problemima Nemačke.

- Mi se staramo da možemo da privučemo kvalifikovane radnike koji su našoj ekonomiji hitno potrebni godinama. Ovo je od vitalnog značaja za budućnost naše zemlje - rekla je Fezer.

(Telegraf Biznis)

Нема коментара:

Постави коментар