MENI

Zloupotreba platnih kartica: Šta uraditi ako vam skinu novac i kako da ga vratite?

U poslednje vreme zabeleženo je više slučajeva neovlašćenog "skidanja" novca sa kreditnih kartica građana. Koji su saveti prilikom korišćenja kartica?

Foto: Pixabay

Finansijski konsultant Vladimir Vasić kaže da se u slučaju kada se koristi kartica za bilo koja plaćanja preko sajtova na internetu, to uvek radi na proverenim sajtovima.

Najbolje bi bilo, dodaje, da postoji posebna kartica samo za internet plaćanje koja je odvojena od tekućeg računa klijenta.

- To je jedna od mera. Koliko imate novca na računu, to iskoristite i posle sa drugog računa prebacujete onlajn ili kako god, sredstva na tu karticu, ako se planira ponovo neka kupovina preko nekog sajta. To je uvek taj element sigurnosti - rekao je Vasić.

On je naveo da uvek kada se ostave podaci o kartici, uključujući i broj na njenoj poleđini, praktično ostavljeni su ti podaci na sajtu.

- Kada se plaća nešto na sajtu preko kompjuteru, i dobije se obaveštenje o tome da li neko želi da se zapamte ti podaci o kartici, uvek bih savetovao da se podaci ne ostavljaju, jer u protivnom ostaju te informacije na tom sajtu. Podatke treba upisati samo za tu određenu transakciju i ne treba ostavljati te podatke negde pohranjene na toj stanici - rekao je Vasić.

U slučaju kada se novac skida sa računa, a pritom se kartica ne koristi za plaćanje, Vasić kaže da prvo treba pozvati banku da blokira karticu, a klijent će dobiti objašnjenje o čemu se radi.

Česti su, dodaje on, takozvani fišing mejlovi u kojima navodno banka traži da ukucate broj kartice.

- Često ljudi ostave broj. To se nikada ne radi, zato što banka tako ne komunicira sa klijentima, ona nema potrebe da traži podatke od vas - rekao je Vasić.

On je savetovao i opreznost prilikom podizanja novca sa bankomata jer i tu postoji mogućnost da se skinu podaci sa kartice koji se mogu neovlašćeno upotrebiti na bilo tom sajtu.

- Zato često pojedini bankomati imaju prekriveni deo nad brojevima. Treba voditi računa da li postoji nešto čudno na bankomatu, neka ispupčena kamera, nešto što odudara kako se ne bi desilo se zapravo skinu podaci skeniranjem ili snimanjem - rekao je Vasić.

Kada je reč o neovlašćenom skidanju novca sa kartice, učestale su te manje transakcije kao u slučajevima na početku teksta.

- Oni koji žele da vam skinu novac, oni će u tim manjim transakcijama, transferima, da pokušaju da prevare i sistem banke. Banke imaju kontrolne mehanizme, ali mogu da im promaknu upravo te male transakcije - rekao je Vasić.

  • Izvor: Euronews Srbija

1 коментар:

  1. Dešava se i da automat za isplatu keša ne ispllati novac i ako su prethodno uneti svi traženi podaci.
    Meni se to desilo dva puta (1000 din i 2000).Kada sam video da mi nije isplaćen novac odmah sam kod kuće proverio stanje na računu i konstatovao da mi ja tekući raćun umanjen za neisplaćeni iznos .
    Odmah sam uputio raklamaciju banci i novac mi je uredno vraćen na tekući račun
    Međutim
    Ima i onih koji, kada im se to desi, samo odmahnu rukom smatrajući da je atomat blokiran ili da u njemu nama para i ne proveravaju stanje na tekućem računu
    ili onih za koje manja suma novca predstavlja sitnicu
    Pitam se?
    Banka reaguje samo na upućeni prigovor. Ukoliko ga nema pare ostaju u mašini. Razmišljam kome ide taj neisplaćeni novac????

    ОдговориИзбриши