MENI

Ovo muško ime donosi sreću i ima moćno značenje

Ovo starinsko ime nekada je bilo veoma popularno, a onda su ga “smenila” modernija muška imena pristigla sa Zapada. Kako se moda u davanju imena mijenja, tako je i ime Vasilije ponovo stiglo na vrh liste imena koje roditelji daju svojim nasljednicima.

Foto: Pixabay

Etimološke hipoteze o porijeklu imena Vasilije su višestruke. Po jednoj od njih, Vasilije je porijeklom iz grčkog jezika i potiče od riječi “basilios”, što znači carsko, kraljevsko, vladarsko, plemićko.

Po drugoj, pretpostavlja se da potiče od engleske riječi “basil”, što znači bosiljak.

U prenesenom značenju, srpsko muško ime Vasilije može se tumačiti na različite načine, kao što su „onaj koji je kruna uspeha“, „onaj koji je rođen da vlada“, „onaj koji je rođen kao plemić ili za vladara“, „onaj koji ima uspeha u životu“, „onaj koji je kraljevski“, „osoba koja je zdrava“ ili „osoba koja miriše kao bosiljak“.

U 2020. Vasilije je bilo na trećem mjestu po popularnosti u Srbiji.

S druge strane, ženska verzija ovog imena – Vasilija više nije toliko česta, ali zato Vasilisa postaje sve popularnija ne samo u Srbiji, već i u većini zemalja bivše Jugoslavije.

Obe verzije ženskog imena u prenesenom značenju su “one koje su rođene da vladaju”, “one koje su rođene da budu kraljice” i “one koje čeka velika čast u životu”.

Ako znate nekog Vasilija, Vasiliju ili Vasilisu, pošaljite im ovu priču o porijeklu i značenju njihovog imena.

Нема коментара:

Постави коментар