MENI

OVO BI SVAKO MORAO DA ZNA: Rani znaci raka koji se javljaju kod žena, a koji kod muškaraca

Ekstreman umor je jedan od najčešćih simptoma raka, ali to nije uobičajena vrsta umora, već iscrpljenost koja ne prestaje

Foto Pixabay

Povišena temperatura je uobičajeni pratilac različitih infekcija, a može da bude simptom i određenih karcinoma

Iako u velikom broju slučajeva simptomi raka u ranoj fazi izostaju, postoje znaci koje telo šalje a koji ne smeju da se zanemare. Rani znaci raka uglavnom ne prave razliku između polova, ali postoje neki koji su specifični samo za žene, odnosno muškarce.

Maligne bolesti su takva vrsta bolesti koja može dati najrazličitije simptome i znake. Često se simptomi raka preklapaju sa drugim, manje opasnim oboljenjima, poput gripa i prehlade, a nekad mogu da deluju potpuno bezazleno - poput gubitka kilograma.

Ali, čak ni gubitak kilograma nije bezazlen, kao ni bilo koja neuobičajena promena koju telo šalje kao znak upozorenja.


Znaci raka i kod muškaraca i kod žena:

Gubitak apetita

Mnoga zdravstvena stanja, od depresije do gripa, mogu da izazovu gubitak apetita. S druge strane, rak može da dovede do simptoma tako što menja metabolizam, odnosno način na koji telo pretvara hranu u energiju.

Rak želuca, pankreasa, debelog creva i jajnika mogu da izvrše pritisak na stomak i uzrokuju da pacijent ne oseća glad.


Krv u stolici

Rak može da izazove krvarenje, ali mogući su i brojni drugi uzroci, kao što su čirevi, hemoroidi, infekcije ili rane. Crvena boja u stolici pokazuje da krv dolazi iz nekog dela gastrointestinalnog trakta, što znači iz jednjaka, želuca ili creva.

Jedan od načina da se utvrdi odakle krv dolazi je po tome da li je reč o svetloj ili tamnoj nijansi crvene boje. Jarko crvena boje može da ukazuje na krvarenje u rektumu ili na kraju creva. Tamnija boja crvene može da bude različitog uzroka, kao što je čir na želucu (stolica je tamnija jer je izložena želudačnoj kiselini).

Bez obzira na uzrok, krv u stolici uvek je razlog za zabrinutost i zahteva da se detaljno ispita.


Krv u urinu

Pojava krvi u mokraći (hematurija) takođe je uvek razlog za zabrinutost i odlazak kod lekara. Iako u većini slučajeva nije opasna i javlja se, recimo, usled intenzivnog vežbanja, krv u mokraći nekad može da bude znak ozbiljnih bolesti bubrega, pa i raka.

Krv u mokraći koja je vidljiva golim okom, može biti znak uznapredovalog raka bubrega, bešike ili prostate.

Takođe, može biti posledica infekcije urinarnog trakta, kamena u bubregu ili uvećane prostate kod muškaraca.


Konstantan kašalj

Kada se kašalj javi, najčešće se pomisli na prehladu i gripu. Ali, kašalj koji ne prolazi je tipičan znak raka pluća, koji prate i kratak dah, bol u grudima i iskašljavanje krvi. Nažalost, rak pluća najčešće ne daje simptome, sve dok se proširi na ostale organe.

Uporan kašalj može da bude i znak raka jednjaka, grla i grkljana.


Hroničan umor

Ekstreman umor je jedan od najčešćih simptoma raka. To nije uobičajena vrsta umora, već iscrpljenost koja ne nestaje. Ukoliko se takva iscrpljenost ne prestaje ni nakon odmora i više sna, treba se neodložno javiti lekaru.


Groznica koja ne prolazi

Povišena temperatura je uobičajeni pratilac različitih infekcija. Međutim, ukoliko postoji duže vreme, bez vidljivog uzroka, može da bude simptom pojedinih neki karcinomi, uključujući:

  • limfom
  • leukemiju
  • rak bubrega
  • rak jetre

Groznica usled raka često raste i opada tokom dana, a ponekad dostiže vrhunac u isto doba dana.


Noćno znojenje

Kod žena srednjih godina, to može biti simptom menopauze, ali je takođe simptom raka ili infekcije.

Noćno znojenje može biti rani simptom nekih karcinoma, posebno:

  • karcinoidni tumori - najčešće nastaju u gastrointestalnom traktu
  • leukemija
  • limfoma

Noćno znojenje može da bude prisutno, mada ređe, i kod osoba koje imaju rak kostiju i jetre.


Iznenadni gubitak težine

Čak dve od pet osoba kojima je dijagnostikovan rak, imaju neobjašnjiv gubitak težine. Nenamerni gubitak težine je simptom koji pogađa 80 odsto pacijenata sa rakom gornjeg gastrointestinalnog trakta, kao što je rak želuca ili rak jetre, ali uključujući i rak pluća, creva i pankreasa.

Stručnjaci apeluju da, ako se bez jasnog razloga izgubi više od pet odsto normalne telesne težine, ili više od 4,5 kilograma za manje od godinu dana, neophodno je obratiti se lekaru kako bi se utvrdio uzrok gubitka kilograma.


Promene na koži

Znak raka kože je izraslina koja počinje da izgleda drugačije, ili ranica koja ne zaceljuje. Kod lekara treba hitno otići, ukoliko promena na koži:

  • postaje veća ili deblja
  • menja boju
  • ima ivicu neobičnog oblika
  • veća je od gumice za olovku
  • prekrivena je krastom koja ne zarasta.

Otečeni limfni čvorovi

Kvržice na vrata najčešće se javljaju zbog upale grla koju izaziva bakterija Streptokoka, ili usled druge infekcije grla. Međutim, kvržice na vratu, koja obično ne boli, može biti rano upozorenje na rak štitne žlezde.

Rak krvi kao što je limfom ili leukemija takođe mogu da dovedu do oticanja limfnih čvorova.

Rak dojke koji se proširio može izazvati oticanje limfnih čvorova ispod pazuha. Uvećana limfna žlezda ili pojava oteklina na vratu takođe je znak za hitan odlazak kod lekara, jer može da ukazuje na rak grljana.


Otežano gutanje

Osećaj knedle u grlu je uobičajen simptom gorušice. Međutim, otežano gutanje je i osnovni simptom raka jednjaka. Kada se javi ovaj simptom, bolest se već nalazi u poodmaklom stadijumu, zato se lekaru treba javiti već sa blagim tegobama pri gutanju hrane.

Otežano gutanje može da bude i znak raka grla, grkljana i jezika.


Simptomi raka kod muškaraca

Krv u urinu ili spermi: Ružičasta, smeđa ili crvena boja mokraće ili sperme nije uvek razlog za paniku. Infekcije, kamen u bubregu, povrede i uvećana prostata mogu da izazvati krvarenje. Ipak, treba posumnjati i na rak bešike ili prostate.

Kvržica na testisu: Bezbolna kvržica može da bude znak upozorenja na rak testisa. Ipak, kvržica na testisu može i da se javi usled povrede ili kao posledica nakupljanja tečnosti ili kile.

Bol tokom ejakulacije ili mokrenja: Ovo može da bude znak infekcije urinarnog trakta, ali i simptom raka prostate.

Simptomi raka kod žena

Kvržica ili promena na dojci: Iako je to karakteristični simptom raka dojke, većina kvržica nije rak. Često su reč o cisti ili benignom tumor. Ipak, odmah se treba javiti lekaru ukoliko se javi bilo koja promena u izgledu i obliku dojki, bol u grudima, iscedak iz bradavica...

Neuobičajeno vaginalno krvarenje: Krvarenje između menstruacije ili posle menopauze, može da bude znak raka grlića materice ili endometrijuma (tela materice).

  • (WebMD)

Нема коментара:

Постави коментар