Zova ima snažna lekovita svojstva zahvaljujući bogatstvu polifenola i flavonoida koji deluju kao moćni antioksidansi, pomažući u jačanju imunog sistema i smanjenju upala. Čaj od cvetova zove koristi se kod prehlade, kašlja, bronhitisa i drugih respiratornih problema jer podstiče znojenje i olakšava izbacivanje toksina. Bobice zove, nakon termičke obrade, pomažu u regulaciji šećera u krvi, snižavanju krvnog pritiska i podršci zdravlju srca. Zova ima i blago laksativno i dijuretičko dejstvo, što doprinosi detoksikaciji organizma. Ipak, treba biti oprezan jer nezrele bobice, listovi i kora sadrže otrovne supstance koje se moraju ukloniti kuvanjem
![]() |
Pixabay |
Proleće miriše na zovu, a miris zove miriše na detinjstvo. Dok se priroda budi, sve više domaćinstava puni tegle i flaše ovim čudesnim napitkom koji ne samo da osvežava, već i pomaže imunom sistemu, smiruje kašalj i prosto mami osmeh.
Ako ste u potrazi za pravim receptom, evo kako da sami napravite tradiocionalni domaći sok od zove – bez konzervansa i veštačkih aroma.
Sastojci za sok od zove
- 30–40 cvetova sveže zove (ubrati daleko od puta i zagađenja)
- 3 litra vode
- 3 limuna (najbolje neprskani)
- 3 kg šećera
- 1 kesica limuntusa (limunske kiseline, oko 10 g)
Priprema soka od zove
- Priprema zove: Pažljivo pregledajte cvetove da ne bude insekata, nemojte ih prati, već ih samo dobro istresite. Ako ih operete – izgubiće deo mirisa i polena.
- Potapanje: U velikoj šerpi ili plastičnoj posudi, stavite zovu i dodajte vodu. Isecite limune na kolutove (sa korom) i ubacite u vodu. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 do 48 sati na hladnom i tamnom mestu.
- Procedite i kuvajte: Nakon što je zova odstajala, procedite tečnost kroz gazu ili gustu cediljku. Dodajte šećer i limuntus i kuvajte 10–15 minuta dok se šećer ne istopi. Sirup ne treba da ključa, samo da se lepo sjedini.
- Flaširanje: Vruć sirup sipajte u sterilisane staklene flaše, zatvorite ih i okrenite naopačke na nekoliko minuta da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade.
- Čuvanje: Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Otvorenu flašu držati u frižideru i potrošiti u roku od 7–10 dana.
Kako se koristi?
Sok se pije razblažen s vodom (obično u razmeri 1:6 ili po ukusu). Sjajan je i sa mineralnom vodom, a leti i uz kockice leda, list mente i kolutić limuna – prava domaća limunada, ali sa šmekom prirode.
Zašto piti zovu?
Zova je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima:
- Jača imunitet
- Ublažava simptome prehlade i gripa
- Dobar je diuretik
- Pomaže kod detoksikacije
- Smiruje kašalj i grlo
ona
Нема коментара:
Постави коментар