MENI

Brisel: Tači napustio sastanak, Srbija najzad dobila bolju ponudu

Hašim Tači je napustio pregovarački sto nezadovoljan ponuđenim predlogom, saznaje B92. Trenutno pauza. Ranije se moglo čuti da je Srbija dobila novu ponudu.

S visokom predstavnicom EU najpre se sastao prištinski tim, u 10.30, a nakon njega usledio je sastanak sa srpskim timom u 11.40. Posle toga usledila je još jedna tura bilateralnih sastanaka. Sastanak srpskog pregovaračkog tima i Eštonove trajao je skoro dva i po sata, a nakon toga je bila pauza za konsultacije.

Posle toga, prištinski tim ponovo je ušao u kancelariju Eštonove. Trojni sastanakje počeo u 15.35.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Briselu, pre nego što je otpočeo sastanak sa Eštonovom, da se Priština zalaže sa postizanje sporazuma s Beogradom koji bi doprineo dobrosusedskim odnosima i evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.Srpski i prištinski tim smenjivali su se danas na sastancima kod Ketrin Ešton.


"Došli smo ovde s najboljim namerama da postignemo sporazum između države Kosovo i Srbije, sporazum u duhu dobrosusedskih odnosa i evroatlantske budućnosti dve zmelje i njihovih naroda", rekao je Tači novinarima. On je ocenio da bi taj sporazum bio u interesu ne samo Kosova već i Srbije, regiona i EU, i izrazio nadu da će "Srbija raditi" na njegovom postizanju.

"Želimo da se pomaknemo iz prošlosti, ka dobrim odnosima sa susedima i miru. Imali smo čitav vek sukoba i vreme je da krenemo ka miru", rekao je Tači.

Na sastanku u Briselu, pored premijera Ivice Dačića, srpsku delegaciju činiće i potpredsednici Vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kao i savetnik predsednika Marko Đurić.Podsetimo, Vučić je učestovao i na pregovorima 2. aprila.

Delegacije Beograda i Prištine sastaće se na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, što predstavlja novi pokušaj pregovora dve strane.

"Pozvala sam premijera Ivicu Dačića i premijera Hašima Tačija da dođu sutra, u sredu 17. aprila na sastanak u Brisel. Zatražila sam da dođu na razgovore u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i postignu zajednički kompromis", navela je ranije danas Ketrin Ešton.

Delegacija Prištine juče je otputovala u Brisel. Kosovski premijer Hašim Tači je sa prištinskog aerodroma poručio da se nada postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je u obostranom interesu. On je rekao novinarima da bi sporazum označio kraj "vekovnom sukobu dve zemlje" i doprineo normalizaciji "dobrosusedskih odnosa".

Đurđević očekuje dogovor u Briselu

Nenad Đurđević, kordinator Foruma za etničke odnose, kaže za B92 da je "sama ideja da se danas odlazi u Brisel pozitivna".

"Izjave kosovske i srpske strane su pozitivne. Pravi se atmosfera za postizanje sporazuma. Poslednjih dana se intenzivno radilo, razmenjivale su se ideje, a naša strana predložila je nešto što je približno stavovima međunarodne zajednice", objašnjava on.

Đurđević očekuje postizanje dogovora o nadležnostima srpskih opština i postavljanja šefova policije.

"Sada je svakome važno da iskoristi pozitivnu atmosferu da se dogovor postigne", kaže on i dodaje da se, "pravosuđe ostavlja za kasnije".

Prema njegovim rečima, na Kosovu će biti održani izbori u roku od godinu dana, pod okriljem OEBS-a.

Đurđević smatra da je dramatična retorika srpskih vlasti loša, baš kao i činjenica da građani Srbije i severa Kosova ne znaju o čemu se pregovara u Briselu.

"Loše je pominjati da smo pred novim Rambujeom. Treba stvarati uslove za normalizaciju odnosa sa Kosovom", zaključio je on.

Petrović: Najvažnije doći do rešenja

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović je za frankfurtske "Vesti" rekao da će nova runda, najverovatnije početi danas pre podne, prvo odvojenim sastancima s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a zatim i zajedničkim susretima.

"Manje je bitno kako će se formalno ti susreti organizovati, najvažnije je da se dođe do rešenja. Naš tim putuje u istom sastavu kao i do sada. Želim da verujem da ćemo ovoga puta naći rešenje i postignuti sporazum, što je naš obostrani interes na putu ka EU", objasnio je Petrović.

On je istakao da se od prve do osme runde prošlo kroz mnoge teme, i za mnoge od njih su se pronašla rešenja. "Znam koja su pitanja sad opterećujuća i želim da verujem da će se i sada postići dogovor. Optimista sam, kao što sam bio i do sada", naglasio je Petrović.

Simić: Ili uspeh ili ulogu EU preuzima neko drugi


Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, s druge strane, ističe da će se u današnjoj novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine ili postići napredak ili će ulogu EU morati da preuzme neko drugi.

Simić je za RTS naveo da je poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu, za novu rundu pregovora iznenađenje, budući da se u međuvremenu nije desilo ništa što bi tu rundu učinilo uspešnijom od prethodnih.

Profesor Fakulteta političkih nauka smatra i da jučerašnja izjava kosovskog premijera Hašima Tačija ne uliva nadu da se može očekivati promena stava Prištine, a da se, kada je u pitanju stav Beograda, teško može očekivati da, imajući u vidu sve što je do sada rečeno, ostane prostor za neki ustupak.

"Srbija nije odustala od dijaloga, jer nije ni mogla, ni želela. Ali za dijalog je potrebno dvoje. Srbija je otišla veoma daleko u susret nekom sporazumu, ali taj odnos nije uzvraćen sa druge strane", ukazao je Simić.

Kako dodaje, dijalog i postizanje dogovora izazov je i za Beograd i za Prištinu, ali i za sam Brisel, koji se nije pokazao da može da dovede pregovore o krizi u bivšoj Jugoslaviji do kraja.

"Uvek su se negde pojavljivali Amerikanci. I ovih dana se moglo čuti da bi se eventualno u sledećoj fazi mogao pojaviti neko iz Vašingtona i ovo potvrđuje da je EU potreban uspeh u rešavanju kosovskog pitanja. Neuspeh u pregovorima bi bio veliki minus", naveo je Simić.

Нема коментара:

Постави коментар