MENI

Veliki četvrtak, dan kada se opraštaju gresi: Zašto se u crkvi vezuju zvona?

Veliki četvrtak se obeležava kao znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i apostola. Već ponegde počinje bojenje jaja.


Na Veliki četvrtak, obeležavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitvu i izdajstvo sina Božijeg.

Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri, ustanovio je Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije.

Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima. Već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli su vojnici.

Na Veliki četvrtak služi se liturgija svetog Vasilija Velikog. Uveče, čita se dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom. U crkvama, vezuju se zvona, jer su ona znak radosti.

Ponovo će se čuti tek na Vaskrs. Do tada, bogosluženja najavljuju se klepalima.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji se, ove godine, zbog epidemije, mogu pričestiti u svom domu, u dogovoru sa sveštenikom.

Pripremaju se i čestice za pričešćivanje bolesnih tokom cele godine.


Narodni običaji na Veliki četvrtak

Narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi.

Dok se bi svi ostali dani u Stradalnoj nedelji (poslednoj nedelji Vaskršnjeg posta) poste na vodi, na Veliki četvrtak je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti malo vina.

Veliki četvrtak je pokretni praznik jer je deo Velikog, Časnog ili Vaskršnjeg posta, koji traje šest nedelja. Vernici koji se pridržavaju pravila posta, prve i poslednje nedelje ne jedu čak ni ribu, već drugu posnu hranu, pripremljenu na vodi, bez ulja.

Narod veruje da se i najvećim grešnicima koji se pričeste na Veliki četvrtak opraštaju svi gresi.

Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

Нема коментара:

Постави коментар