MENI

RRA: Javno upozorenje TV Pink

Savet RRA izrekao je javno upozorenje Televiziji Pink zbog kršenja Zakona o radiodifuziji, Zakona o javnom informisanju i Kodeksa o ponašanju emitera.

Taj savet nije danas doneo odluku o dodeljivanju nacionalne televizijske frekvencije koja je ostala upražnjena gašenjem Televizije Avala, a za koju su konkurisali telvizija Nova, Kopernikus i Svet plus 3, već će o tome odlučivati na sednici u petak.

Izvršni direktor RRA Dragan Lukić objasnio je posle sednice, koja je bila zatvorena za javnost, da je Savet tog regulatornog tela završio raspravu, ali da su članovi insistirali na tome da priložena dokumentacija još jednom bude proučena, zbog čega će se o dodeljivanju nacionane televizijske frekvencije odlučivati na sednici u petak.

"Zbog složenosti i odgovornosti prema javnosti i drugim emiterima došli smo do zaključka da je potrebno dodatno analizirati dostavljenu dokumentaciju", rekao je Lukić.

Upitan da li je moguće da frekvencija ne bude dodeljena nikome, odnosno da bude korišćena za potrebe procesa digitalizacije televizije, Lukić je objasnio da takvu odluku ne može da donese Savet RRA.

"Nadležni organi mogu da donesu izmenu plana raspodele frekvencija. Mreža je u slobodnj raspodeli i dok nadležni organ ne donese odluku o njenom izuzimanju mi smo dužni da je raspodelimo", rekao je Lukić.

RRA je analizrao i medijsku polemiku TV Pink i dnevnog lista "Blic" i ocenio da je TV Pink prekršila Zakon o radiodifuziji i Zakon o javnom informisanju, kao i Kodeks o ponašanju emitera.

TV Pink je, prema Lukićevim rečima, naloženo da prestane da krši pomenute propise i da vodi kampanju protiv pojedinaca i organizacija.

"Savet RRA je obavezao emitera da prestane svako dalje kršenje ovih propisa kao i vođenje kampanje protiv bilo kog pojedinca ili organizacije. Savet zahteva i da televizija 'Pink' ne koristi uvredljiv ton u odnosu na bilo koga, da poštuje načela profesionalizma i dostojanstva ličnosti", rekao je Lukić.

To telo podseća da Kodeks o ponašanju emitera propisuje obavezu emitera da se stara da lično uverenje i mišljenje urednika i novinara ne smeju da diskriminatorno utiču na izbor teme i način njenog predstavljanja.

Savet RRA je, inače, danas doneo odluke o dodeli regionanih TV frekvencija za Novi Pazar i Čačak i radijske regionalne frekvencije za Knjaževac i Zaječar, kao i odluku o dodeljivanju nekoliko opštinskih frekvencija.

Нема коментара:

Постави коментар