MENI

ZAGONETNO: Stari Egipćani nosili nakit iz svemira

Drevne egipatske perle od gvožđa, koje se čuvaju u muzeju Pitri u Univerzitetskom koledžu Londona (UCL) napravljene su od metala prikupljenog od meteorita, a ne od onog izvučenog iz zemlje. Ti objekti dva milenijuma su stariji od oruđa i oružja pravljenog od gvožđa, pokazalo je istraživanje naučnika.

Ovih devet perlica starih 5.000 godina napravljene su tako što je gvožđe iz meteorita pažljivo čekićem stanjeno na debljinu lista, a onda uvaljano i stavljeno na nit zajedno s drugim egzotičnim mineralima, dragim kamenjem i zlatom. To pokazuje da je ovaj materijal bio izuzetno cenjen u to vreme.

- Oblik perlica dobijen je kovanjem i zavijanjem, najverovatnije nekoliko puta, i to ne tradicionalnim tehnikama koje su korišćenje u to vreme i pomoću kojih su nastali neki drugi predmeti nađeni u istoj grobnici - kaže profesor Tilo Rehren, arheolog sa UCL i vođa istraživanja.

On dodaje da ovo istraživanje pokazuje da su kovači naučili da obrađuju gvožđe iz meteorita vekovima pre nego što je ono ušlo u masovnu upotrebu. Kako je gvožđe iz svemira teže za obradu, to im je omogućilo da mnogo lakše obrađuju bakar, a kasnije i gvožđe.

Ovaj nakit otkriven je 1911. godine na predinastičkom groblju u Donjem Egiptu. Perlice su bile skoro potpuno zarđale kad su pronađene, pa su morale biti snimane rendgenskim zracima da se utvrdi da li su zaista napravljene od gvožđa s meteorita, a ne od magnetita, koji izgleda slično kad zarđa.

- Izuzetno uzbudljiv rezultat ovog istraživanja je to što smo uspeli da zaključimo da sadrži elemente kobalta i germanijuma, i to onoliko koliko ih u procentima ima u meteoritskom gvožđu. Zanimljiv je i način obrade, koji je potpuno drugačiji od svega do tada - kaže Rehren.

O perlicama

- Devet perlica napravljeno je pre 5.000 godina
- Na ogrlicu su stavljene zajedno sa zlatom i dragim kamenjem
- Otkrivene su 1911. u Donjem Egiptu, na predinastičkom groblju
- Osim gvožđa, sadrže i kobalt i germanijum
- Čuvaju se u muzeju Pitri u Londonu

Нема коментара:

Постави коментар