MENI

UN upozoravaju: Predstoji apokalipsa, niko neće biti pošteđen!

U do sada najoštrijem upozorenju Ujedinjenih nacija navodi se da će čovečanstvo biti suočeno s apokaliptičnim poplavama, sušama, talasima vrućine i šumskim požarima zato što se pogoravaju promene klime.


U najkracem - pripremite se za klimatske katastrofe kakve niste videli, prema navodima u Izveštaju Međuvladinog panela UN-a o klimatskim promenama

U do sada najoštrijem upozorenju Ujedinjenih nacija navodi se da će čovečanstvo biti suočeno s apokaliptičnim poplavama, sušama, talasima vrućine i šumskim požarima zato što se pogoravaju promene klime. U najnovijem Izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) stoji da se uticaj globalnog otopljavanja već oseća, a posledice će biti sve primetnije sa porastom temperature.

Bela kuća shvatila je izveštaj ozbiljno, pa je šef američke diplomatije Džon Keri izjavio da se ne sme čekati jer će cena pasivnosti biti katastrofalna. UN predviđaju nestašice hrane zbog sve oskudnijih žetvi pšenice, pirinča i kuuruza. Istovremeno, promena klime pojačaće postojeće zdravstvene tegobe, a sve više ljudi umiraće zbog vrućine, loše ishrane i bolesti.

Nitko na ovoj planeti neće biti pošteđen paklenog uticaja klimatskih promena, rekao je predsedavajući IPCC Radžendra Pačuri novinarima, javlja BBC. Sve jače vrućine izazvaće pogoršavanje problema kao što je siromaštvo, pa će najverovatnije sve češće izbijati nasilni sukobi.

Više ne govorimo o sprečavanju neizbežnog, jer je za to kasno; govorimo o pripremanju za neizbežno, čulo se na panelu. Ipak su stručnjaci opet pozvali da se smanji emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.U izvještaju se posebno napominje da će sever Evrope biti ugrožen zbog povećanog rizika od poplava, ali i od talasa vrućine i suša.

Poslednji izveštaj IPCC je objavio 2007, ali svetski lideri su ostali gluvi i nisu usvojili sporazum u Kopenhagenu 2009. godine. U najnovjiem izveštaju potvrđuju se procene da će u ovom veku temperatura porasti 0,3-4,8 stepena Celzijusa, a nivo mora 26-82 centimetra do 2100. godine.

(Kurir/Jutarnji list)

Нема коментара:

Постави коментар