MENI

Paja Patak napunio 89 godina: Junak našeg detinjstva

Paja, beli patak, obučen u plavo mornarsko odelo sa plavom kapom i crvenom leptir mašnom, već 89 godina predstavlja jednog od najpoznatijih junaka Volta Diznija. Ugledao je svetlost dana 9. juna 1934. godine.


Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se u Srbiji pojavio u izdavačkoj kući Politika, gde i dobija svoju “srpsku verziju imena”- Paja Patak.

Svose prvi put pojavio u jednom od kratkometražnih filmova serije „Luckaste simfonije“ (Silly Symphonies), a tek tri godine kasnije je dobio glavnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mikiju (Miki Maus) opadala popularnost i Volt Dizni je želeo da ubaci lika koji će, po temperamentu, biti različit od njega.

On se sa Mikijem prvi put pojavljuje u crtanom filmu „Pomoć siročićima“, u avgustu 1934. godine, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja i Pluton.

Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija.

Pored “kratkih živaca”, Pajin veliki problem je to što on jako voli zlato i blago i opsednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na njegovog strica Baju.

Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave devojka Pata, čije ponašanje ga često “izluđuje”, kao i njegova tri sestrića- Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti.

Ovaj nervozni patak je 2004. godine konačno dobio svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio svoju titulu “najpoznatijeg patka na svetu”.

U Šangajskom Diznilendu od 3. do 9. juna posetioci će moći da vide specijalni program u čast 85. rođendana Paje Patka. Posebna rođendanska ceremonija održaće se 9. juna, a posetioci su pozvani da se pridruže proslavi i pevaju „Srećan rođendan“ Paji – čineći tako prekrasan fotografski trenutak. Svake godine oko 150.000 gostiju poseti Diznilend u Šangaju kako bi se pozdravili i fotografirali sa skulpturom Paje.

U ovom Diznijevom parku „Pajin vafl“ jedan je od najprodavanijih slatkiša kao i Paja Patak sladoled. Otprilike pet miliona gostiju posetilo je 11 metara visokog Paju Patka na Jezeru želja u ovom parku od 9. jula prošle godine.

Danas

Нема коментара:

Постави коментар