MENI

Zašto nije dobro da pijete kiselu vodu


Mnogi ne mogu da završe obrok bez mineralne gazirane vode, u narodu poznatije kao “kisela”. Međutim, novo istraživanje pokazuje da to nije dobra navika.

Foto: flyupmike / pixabay.com


Naučnici su otkrili da se gutanjem gasova kroz piće pokreće lučenje hormona gladi, što vas podstiče da jedete više. Dakle, stručnjaci su otkrili da se uz kiselu vodu, koja ima nula kalorija, ipak možete ugojiti!

U studiji Bircajt univerziteta na Palestinskoj zapadnoj obali, 16 pacova podjeljeno je u četiri grupe.
Prva je dobila je da pije vodu, druga zaslađeni negazirani napitak, treća gazirani zaslađeni napitak i treća, gazirano piće sa veštačkim zaslađivačem. Svi su dobili pristup neograničenim količinama hrane.

Posle tri mjeseca, oni koji su dobijali gazirane napitke, bili su mnogo teži od ostalih miševa – čak 20 posto.

Naučnici su onda odlučili da studiju sprovedu i na ljudima, ali su umesto svih tih pića, jednoj grupi dali da pije običnu gaziranu mineralnu vodu uz doručak. Ispostavilo se da je kod njih nivo grelina, hormona gladi, bio šest puta viši nego kod ispitanika koji su dobili običnu vodu.

Naravno, studija je sprovedena na suviše malom broju ispitanika, da bi bila relevantna, ali nas podseća na staru mudrost – najbolje piće na svetu je obična voda.

Нема коментара:

Постави коментар