Kolač od sira, ili čizkejk je trenutno verovatno jedan od najpopularnijih kolača koji se služi u kafićima i restoranima. Pritom, vrlo je jednostavan za pravljenje, i praktično teško da može da ne uspe.
Uživajte u fantastičnom ukusu laganih poslastica, poslužite ih kao desert posle ručka, ili večere, ili uz popodnevnu kaficu.
POTREBNO JE
9 šnita dvopeka, 40 g maslaca, 135 g šećera, 400 g svežeg sira, kašičica rendane kore limuna, kašičica limunovog soka, 5 jaja
PRIPREMA
Dvopek izlomite na manje komade, zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i zdrobite oklagijom. Pomešajte ga s dve kašike šećera i maslaca, pa masu sjedinite rukama. Masu rasporedite po podmazanom plehu i izravnajte rukama. Sir dobro izmešajte sa šećerom, korom limuna, sokom od limuna i žumancetom. Belance umutite u čvrst šne i sjedinite s kremom od sira. Masu odmah stavite na dvopek i pecite 75 minuta na 150 stepeni. Kad se kolač ispeče, ostavite ga 10 minuta da se ohladi.
RECEPT DRUGI
POTREBNO JE
ZA TESTO: 150 g brašna, 75 g šećera, 100 g mlevenih lešnika, 125 g omekšanog maslaca, kašika vode.
ZA NADEV: 3 belanca, 750 g švapskog sira, 100 g šećera, vanilin šećer, 3 žumanca, 100 ml mleka, puding sa ukusom čokolade
ZA UKRAŠAVANJE: 200 ml slatke pavlake, vanilin šećer,
ZA POSIPANJE: kakao prah
PRIPREMA
Pripremite testo po gornjem uputstvu, više od polovine stavite u okrugli pleh i pecite na 180 stepeni 15 min. Preostalo testo stavite na ivice pleha. Čvrsto ulupajte belanca. Umutite švapski sir, šećer, vanilu, žumanca i mleko. Umešajte prah za puding i šam, stavite na testo, vratite u rernu i pecite 50 min. Ulupajte šlag i ukrasite kolač.
RECEPT TRECI
POTREBNO JE
ZA KORU: 150 g mlevenog plazma keksa, 70 g prah šećera, 70 g maslaca, 1 žumance, malo soka od pomorandže
ZA FIL: 500 ml slatke pavlake, 70 g prah šećera, 200 g neslanog sremskog sira, sok i strugana kora 1 limuna; za preliv: kesica želatina i crveno bobičasto voće
PRIPREMA
Pomešajte sve sastojke za koru, pa stavite na dno kalupa kome se skida okvir. Dobro umutite sir s prah šećerom, sokom i struganom koricom limuna pa dodajte u ulupanu pavlaku. Fil prelijte preko kore i stavite u zamrzivač da se stegne.
Pre služenja ukrasite prelivom koji ste napravili od želatina i voća.
Нема коментара:
Постави коментар