MENI

Ako želite bebu...

Sad je pravi trenutak: spermatozoidi su "najživahniji" krajem zime i u rano proleće. Najviše beba se rađa u jesen, a izraelski naučnici su sad utvrdili da je uzrok tome to što su spermatoziodi najzdraviji u zimu i rano proleće.

Na osnovu uzoraka više od 6.000 muškaraca koji su imali problema sa plodnošću, naučnici su utvrdili da je kvalitet spermatozoida najbolji u zimu i rano proleće, nakon čega njihov broj i brzina opadaju.

Izraelski tim, na čelu sa dr Elijahom Levitasom sa Univerziteta Ben-Gurion utvrdio je da su šanse za začeće najveće upravo u zimu i rano proleće. "Ovo saznanje može biti od velikog značaja za parove koji se bore sa neplodnošću, jer mogu u dogovoru sa lekarom da izaberu termin za tretmane potpomognute oplodnje tako da povećaju šanse za uspeh", navodi se u studiji.

Uzimajući u obzor da je za stvaranje sepmatozoida potrebno oko 70 dana, naučnici su zaključili da najviše šansi za zaleće parovi imaju u zimu i rano proleće jer su tada spermatozoidi najbrži i ima ih više nego tokom ostalih doba godine, prenosi Rojters.

Нема коментара:

Постави коментар