MENI

Knjiga na poklon: „Ljubav u doba kokaina“ Simonide Milojković

„Ljubav u doba kokaina“, novi roman Simonide Milojković, autorke bestselera „Grabljivica“, dramatična i porazna ispovest beogradske studentkinje, koju je njen mladić gurnuo u pakao droge *  Knjigu poklanjaju Lagun i internet portal RTK, posetiocu tog kruševačkog sajta koji PRVI tačno odgovori na nagradno pitanje: Kako se zove prva hit knjiga Simonide Milojković?

ODGOVORITE kroz komentar na ovaj post (na sajtu RTV Kruševac) i obavezno ostavite svoj e-mail, na koji će biti kontaktiran posetilac sajta, koji prvi da tačan odgovor na nagradno pitanje, i upoznat sa načinom preuzimanja nagrade. 

„Ooo, kako su muškarci slatka bića dok ispunjavaju naše želje i u kakva se užasna stvorenja pretvaraju kad nam ukinu upravo ono na šta su nas navikli!“

Ovako, u svom novom romanu, piše Simonida Milojković, baveći se stranputicama današnjih mladih ljudi koji su, kako sama kaže, „mislili da marihuana nije droga i koji su verovali da kokain ne stvara zavisnost“.

– Ovoga puta, zapisala sam ispovest Beograđanke koju je dečko navukao na kokain ubeđujući je da to „i nije droga, već služi da se čovek malo osveži i popravi“. Nažalost, ta predrasuda o bezazlenosti ove teške droge je veoma rasprostranjena u Srbiji. Tri godine sam provela u razgovoru s narkomanima; ulazila sam u napuštene vagone i nekadašnje radničke barake u kojima spavaju, polumrtvi, sa iglom u veni. Neke od njih sam samo godinu dana pre toga viđala u najpopularnijim diskotekama u Beogradu i Budvi kako u separeu ispijaju šampanjac i vuku crte kokaina. Delovali su srećno i verovali su da se nikada neće navući. Niko ko proba drogu ne želi da postane narkoman i čvrsto veruje da se to njemu neće desiti. „Da zavisnost ima vrata, nikada niko ne bi prošao kroz njih“, zaključuje jedan od junaka romana.

Radnja romana „Ljubav u doba kokaina“ dešava se u Beogradu. Glavna junakinja Nina zaljubljuje se u svog vršnjaka, zavodnika Marka i postaje zavisna od njegove pažnje i ljubavi. Ali njen svet se ruši kad je se on zasiti i kad je ostavi. Spremna je na sve da bi ga ponovo vratila, a kada joj on u jednom noćnom klubu ponudi kokain, bez razmišljanja prihvata: tako se njenoj zavisnosti od ljubavi pridružuje i zavisnost od teških droga… Roman je ljubavna priča dvoje studenata koji počinju da se drogiraju i da zajedno propadaju i fizički i moralno i duhovno.

Ni u svom novom romanu autorka „Grabljivice“ ne preza da stvari nazove pravim imenom, stvarajući uverljive i prepoznatljive likove jedne izgubljene generacije u zemlji bez nade i iluzija, i vodeći radnju lako i jednostavno.

Prva knjiga Simonide Milojković, novinarka Blica specijalizovana za priče o domaćem džet-setu, postala je svojevrstan fenomen u domaćem izdavaštvu. Grabljivica. Ceo prvi tiraž od 30.000 primeraka rasprodat za samo dva dana, a u narednih šest meseci knjiga je prodata u čak 130.000 primeraka, što Simonidu Milojković svrstava u najčitanije savremene srpske pisce. Grabljivicu 2, nastavak najčitanijeg romana na Balkanu, Simonida izdaje 2009. godine, a u izdanju „Lagune“ su u jednom tomu objavljena oba dela i ekskluzivan nastavak (treći deo).

Nema sumnje da će i novi roman Simonide Milojković izazvati veliku čitalačku pažnju i zaintrigirati javnost. Tema jeste neprijatna, ali životna. A na takvom planu se Simonida Milojković autorski odlično snalazi…

1 коментар: