Foto: theculinarygeek/flickr.com |
Kuba je rodno mesto osvežavajućeg napitka mohito, iako je tačno poreklo ovog opšte poznatog koktela predmet rasprave. Jedna priča nas vodi u 16. vek i vezuje mohito za piće El Drakue, koje je prvobitno pravljeno od, prethodnika ruma, aguardiente-a. Zatim, oko 1650. godine, rum postaje široko dostupan. Nana, limeta i šećer su bili korisni u prikrivanju oštrog ukusa koje nosi to alkoholno piće. Iako ovo piće nije dobilo naziv mohito u tom trenutku, originalna kombinacija sastojaka je ostala.
Sastojci:
3 kafene kašičice smeđeg šećera od šeć. trske
1 sveža limeta
1 dl belog ruma (Havana Club) ili drugi
2 dl tonika
4 listića sveže nane
4 kašičice drobljenog leda
Priprema:
Spremite dve čaše od 2 dl. Limetu dobro operite, osušite, prerežite na pola, te iscedite sok. Kašičicom takođe istružite sve ostatke iz kore.
Koru izrežite u krug da se dobije tanka spiralna vrpca.
U svaku času sipajte kašičicu i po šećera i zalijte sokom od limete. Prethodno izgnječenu nanu stavite u čašu, dodajte led, zalijte rumom, a zatim i tonikom.
Čaše ukrasite korom limete.
Foto: theculinarygeek/flickr.com
Нема коментара:
Постави коментар