MENI

Napravite Mohito (RECEPT)

Foto: theculinarygeek/flickr.com
Mohito (Mojito) je tradicionalno kubansko piće od šest sastojaka: beli kubanski rum, sok limete, šećer šećerne trske, soda-voda ili gazirana voda, sveža nana i izlomljeni led. Kubanski originalni recept koristi mentu ili Ierba Buena, koje je veoma popularno na ostrvu.


Kuba je rodno mesto osvežavajućeg napitka mohito, iako je tačno poreklo ovog opšte poznatog koktela predmet rasprave. Jedna priča nas vodi u 16. vek i vezuje mohito za piće El Drakue, koje je prvobitno pravljeno od, prethodnika ruma, aguardiente-a. Zatim, oko 1650. godine, rum postaje široko dostupan. Nana, limeta i šećer su bili korisni u prikrivanju oštrog ukusa koje nosi to alkoholno piće. Iako ovo piće nije dobilo naziv mohito u tom trenutku, originalna kombinacija sastojaka je ostala.

Sastojci:

    3 kafene kašičice smeđeg šećera od šeć. trske
    1 sveža limeta
    1 dl belog ruma (Havana Club) ili drugi
    2 dl tonika
    4 listića sveže nane
    4 kašičice drobljenog leda

Priprema:

Spremite dve čaše od 2 dl. Limetu dobro operite, osušite, prerežite na pola, te iscedite sok. Kašičicom takođe istružite sve ostatke iz kore.

Koru izrežite u krug da se dobije tanka spiralna vrpca.

U svaku času sipajte kašičicu i po šećera i zalijte sokom od limete. Prethodno izgnječenu nanu stavite u čašu, dodajte led, zalijte rumom, a zatim i tonikom.

Čaše ukrasite korom limete.

Foto: theculinarygeek/flickr.com

Нема коментара:

Постави коментар