MENI

Pospani ste, imate glavobolju, varira vam pritisak: Doktor otkriva razloge

Prof. dr Dragan Hrnčić bio je gost Jutarnjeg programa RTS-a, kada je govorio kako promene vremena utiču na naš san.

Pixabay

„Svesni smo da sve manje imamo prelaznih godišnjih doba, sada imamo nagle promene. To ne odgovara našem zdravstvenom stanju, zahteva da se dosta naglo prilagodimo. Kada dolazi do promena vremenskih prilika, ne dolazi samo do menjanja temperature, već se menja i atmosferski pritisak i vlažnost vazduha. Sve to zajedno čini vremenske akorde“, rekao je dr Hrnčić u Jutarnjem programu RTS-a, te dodao:

„Neki akordi prijaju našem spavanju, neki ne, a te promene jesu izazov za celokupan organizam, kako za mentalno zdravlje, tako i za fizičko. Javljaju se problemi kod hroničnih bolesnika koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistetom. Osećaju promene u krvnom pritisku, glavobolje, a spavanje trpi, naročito kada se vreme menja na lošije. Ljudi se osećaju pospano. Promenu bolje podnose mlađe osobe. Starije osobe imaju problem, jer njihov organizam ima manje fiziološke rezerve za kompenzaciju tih promena“.

Generalne preporuke Američkih ascocijacija za proučavanje spavanja jesu 6 do 8 sati, upravo zbog toga što znamo da spavanje ispod te granice predstavlja faktor rizika za brojna oboljenja. Nema organskog sistema koji neće biti pogođen hroničnim nedostatkom spavanja.

„Naš imuni sistem će oslabiti i bićemo podložniji infekcijama. Kada smo prehlađeni ili imamo bilo kakav virus, imamo potrebu za većom količinom spavanja. Umorni smo i tada je spavanje preporučljivo. Ako smo nenaspavani, bićemo neraspoloženi, razdražljivi, imaćemo manjak koncentracije i bićemo skloni greškama na poslu“, rekao je doktor.

Pored ovoga, postavlja se još jedno pitanje, da li treba upražnjavati popodnevne dremke.

„Pokazalo se da ima svoje prednosti i da popodnevnu dremku trerba upražnjavti. Bilo je stavova da nije toliko pogodno, ali pokazalo se da ako organizam oseća potrebu za spavanje u tom periodu dana, treba da odspava. To ne treba da bude duže od pola sata, jer se pokazalo da je to optimalan nivo vremena koji je potreban da se vratimo svakodnevnim aktivnostima. Kofeinski napici su dobri preko dana, ali treba ih izbegavati posle 18 časova“, objasnio je prof. dr Dragan Hrnčić za RTS.

Нема коментара:

Постави коментар