MENI

Recept za savršeni domaći ratluk

Starinska poslastica koju vole i današnje generacije. Jasno je i zašto... Rahat lokum je turska reč i znači slatki zalogajčić. U Turskoj je ratluk tvrđi i žilaviji od ovdašnjeg, seče se ručno i na svaku kockicu se stavlja po pola jezgra oraha... 

Foto: Pixabay.com

Ratluk je omiljena poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj i Kipru. U Grčkoj i na Kipru se pravi posebne vrste lokuma - Kiparski lokum.

Za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: pavlaka, razni sokovi, sirup od ružinog cveta, preliv od čokolade, sok od limuna., komadići badema, komadići oraha, komadići lešnika...

Počasite se poslasticom koju ćete sami pripremiti.

Sastojci:

1100 g šećera

190 g gustina

1300 ml vode

1/2 limuna

aroma od vanile

100 g oraha, badema ili pistaća

Za posipanje:

100 g gustina

150 g mlevenog šećera

Priprema:


Najpre promešajte šećer i 400 ml vode. Tu smesu špinovati 15 minuta. Dok se smesa špinuje, mada možete i ranije napraviti smesu od gustina i ostatka vode i u to dodati ušinovani šećer i pola isceđenog limuna. Zatim to sve kuvati pola sata uz povremeno mešanje.

Nakon pola sata dodati aromu vanile i iseckane orahe ili neko drugo orašasto voće, pa još kuvati na tihoj vatri. Kada smesa postane teška za mešanje, sipajte je u pleh koji ste predhodno podmazali uljem. Smesu lepo raspodelite i uglačajte i ostavite u fižider da se ohladi. U frižideru je držite celu noć. Sutra je isecite i uvaljajte u pomešn gustin i šećer.

Нема коментара:

Постави коментар