MENI

Kako do sigurnog ugovora za rad u inostranstvu?

Na rad u inostranstvo, za boljim uslovima života, zvanično je prošle godine otišlo 5.000 ljudi, a nezvanično nekoliko puta više. Mnogi od njih često su prevareni, jer dok čekaju dozvole za rad, prihvataju ponude sumnjivih agencija. Oprezniji – a njih je mnogo manje – od početka godine samo 830, traže informacije od Migracionih centara Nacionalne službe zapošljavanja. 

Pixabay

Pre polaska u inostranstvo treba obavezno proveriti da li poslodavac obezbeđuje prevoz od smeštaja do mesta rada, obezbeđuje li ishranu i smeštaj, i ako obezbeđuje – da li to odbija od zarade, savetuju u agencijama za zapošljavanje.

"Da obavezno zahtevaju da ugovor o radu koji potpisuju popišu u zemlji pre polaska, i to na srpskom jeziku jer je to njihovo zakonsko pravo i zakonska obaveza. Da se dobro raspitaju o uslovima života i rada u zemlji u koju odlaze: od klime do cene, do uslova smeštaja", ističe Marko Bogdanović iz agencije za zapošljavanje "Orka".

Do prevara najčešće dolazi zbog dugog roka za dobijanja radnih viza: Prvo dve nedelje čekate na poziv za zakazivanje termina za predaju dokumenata, a, kada ih predate, čeka se od tri do šest meseci na dobijanje radne vize. Ljudi koji ostanu bez posla, zbog toga samostalno odlaze u inostranstvo preko nelicenciranih agencija.

"Dolaze u situaciju da budu prevareni, ne budu ispunjeni dogovori u vezi sa zaradom, jer je zaista period za dobijanje radnih papira za lica sa srpskim pasošem strahovito dugačak. Zamislite da ostavite porodicu bez zarade šest meseci", ukazuje direktorka agencije za zapošljavanje Liljana Stefanović.

Kakva je procedura za dobijanje boravišne i radne dozvole, i koji su rizici i problemi na koje mogu da naiđu ako sami traže posao sivim kanalima, svi zainteresovani mogu da saznaju u sedam migracionih centara Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ako se traži inostrani posao preko NSZ, treba znati da oni insistiraju na tome da naši zaposleni imaju ista radna prava kao i državljani zemlje u kojoj se zapošljava.

"Pre nego što radnik otputuje rešava se pitanje radne dozvole, vize i ugovora o radu, tako da je radnik koji odlazi uz saradnju sa Nacionalnom službom, potpuno bezbedan kada ode u inostranstvo", objašnjava Srđan Andrijanić, direktor sektora za zapošljavanje i informisanje NSZ.

U zemlji ima 105 agencija za zapošljavanje, i stalno se otvaraju nove, zbog toga što su njihove provizije za zapošljavanje u zemljama EU veoma visoke.

Nezvanično saznajemo da je naknada za zapošljavanje vozača autobusa ili iskusne medicinske sestre u Nemačkoj između 3.000 i 4.000 evra, a za lekara specijalistu od 5.000 do 6.000. evra.

Siguran znak da agencije žele da vas prevare, jeste ako vam traže proviziju za zapošljavanje, zbog toga što je to zakonom zabranjeno, a tu naknadu već uzimaju od poslodavca iz inostranstva.

Zato, pre svega, treba proveriti licencu agencije i ima li nekih primedbi na njen rad dok je radnik u Srbiji, jer kada ode u inostranstvo, tu ima mnogo manje mogućnosti za dobijanje pravne pomoći.


Izvor: RTS, pripremio Srđan Dimitrijević

Нема коментара:

Постави коментар