MENI

Vakcinacija u Srbiji na proleće i tokom leta, "dan ili dva" nakon zemalja EU

Epidemiološka situacija i dalje brine i nadležne i građane. Zdravstveni sistem je na ivici izdržljivosti, ali nada dolazi u obliku vakcine. Nadležni i stručnjaci saglasni su da bi masovna vakcinacija mogla da počne s proleća naredne godine, ali da to ne znači da se tada završava borba sa virusom.

Image by Vesna Harni from Pixabay 

"Do leta nama predstoji borba", poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Borba sa nevidljivim neprijateljem. Na putu koronavirusu staće vakcina. U utorak je počela masovna vakcinacija u Velikoj Britaniji. U Srbiji, ministar zdravlja kaže, iako će prve vakcine da se pojave ranije, na masovno vakcinisanje će se čekati do proleća.

"Kako sada stoje stvari, vakcina, prava vakcinacija, a i lek jedan ili ako se pojavi neki drugi, to će biti najranije u aprilu, najranije u aprilu. Zamislite kada je april, hajde da ga sačekamo sa što više živih, sa što više zdravih", kazao je Lončar.

Stručnjaci smatraju da je ovakva izjava realistična i da će pre masovne va
kcinacije jedna manja količina vakcina, koja se prva nabavi, biti iskorišćena da se vakcinišu zdravstveni radnici. Završetak vakcinacije u Srbiji se očekuje do septembra.

"Verujem da će kod nas ona dobrim delom završiti do septembra ali da neće moći bilo ko da relaksira mere prevencije koje su na snazi dok se vakcinacija ne obavi i u ostalim delovima sveta", izjavio je konsultant za imunizaciju Unicefa i Svetske banke i predsednik Društva za javno zdravlje Srbije Dragoslav Popović.

Važno je napraviti plan nabavke medicinskog materijala neophodnog pri vakcinaciji, ali obezbediti dovoljno kadra za vakcinaciju jer je to ogroman posao, smatra Popović i veruje da će morati da se angažuju dodatni ljudi jer je zdravstveni sistem već preopterećen.

"Vakcinacija će se odvijati tokom cele sledeće godine a neće se završiti dok i najsiromašnije zemlje ne pokriju određeni procenat stanovništa, kada se može očekivati završetak pandemije", navodi Popović.

Srbija će vakcinu dobiti kada i zemlje Evropske unije, sa možda dan ili dva zakašnjenja, uveren je bio presednik države.

"Mi ćemo da gledamo da kada dobiju članice Evropske unije, da sa dan dva zakašnjenja dobijemo i mi. A gledaćemo i pre toga ako možemo da dobijemo vakcine koje će biti odobrene u tim zemljama i da dođu na određeni vremenski period na kontrolu naših stručnjaka", izjavio je Aleksandar Vučić.

Нема коментара:

Постави коментар