MENI

IZBRIŠITE OVO SA TELEFONA, radiće mnogo brže i baterija će trajati duže

Mada svi imaju istu namenu, veoma je važno da odaberete pravi internet pregledač (browser) sa kojim će vaše iskustvo surfovanja internetom biti na najboljem mogućem nivou. Da li ste znali da možete da zaradite kriptovalute koristeći jedan internet pregledač? Koji browser vi koristite? Stručnjaci otkrili njihov izbor, te savetovali koje opcije da uključite za sigurnije surfovanje internetom.

Foto Pixabay

Opšte poznato je da pojedini internet pregledači "vole da jedu" RAM, dok postoje i oni koji imaju ugrađen AdBlock ili zagovaraju o bezbednosti i privatnosti.

Možda i većina internet pregledača izgleda isto mnogim korisnicima, ali oni potpuno drugačije funkcionišu, te pojedini imaju reputaciju da uništavaju bateriju ili da su manje blagonakloni zaštiti i privatnosti korisnika nego što su to drugi pregledači. Na vrhu piramide najpopularnijih pregledača se svakako nalazi Google Chrome.

Dominacija Chrome pregledača se može naći u tome što on dolazi na svim Android uređajima, što znači da od samog starta stiče prednost u odnosu na konkurenciju kao što su Mozilla FireFox, DuckDuckGo, Brave, Edge i mnogo drugih. DuckDuckGo je i razotkrio šta sve Chromeprikuplja od korisnika.

"Ukoliko imate Android telefon ili koristite Google aplikacije kao mnogi ljudi, primetićete da postoje veliki problemi sa usporavanjem baterije i procesora. Chrome je pogotovo užasan po tom pitanju. Jedna otvorena stranica u Chrome-u može iscrpeti vašu bateriju, a većina ljudi ima više otvorenih stranica u pozadini" - ističe Reks Frajberg, CEO Gadget Review. 

Frajberg savetuje da izbrišete Chrome: "Ne samo zato što crpi bateriju, već zato što postoje sigurnosni problemi, a i ta aplikacija prikuplja podatke. Mnogo će vam biti bolje ukoliko koristite Ecosia-u. Izrađena je na istom framework-u kao Chrome, te ukoliko niste spremni za promenu, to će vam olakšati tranziciju. Mnogo je lakša, otpornija i ne prikuplja ni približno puno podataka kao Google".

On dodaje da je odlična alternativa i EpicBrowser ukoliko želite da zamaskirate vašu IP adresu pošto ima ugrađen VPN: "Ukoliko želite malo novca sa strane, Brave browser će vam zarađivati kriptovalute dok ga koristite".

Ukoliko volite da koristite Chrome i nemate nameru da promenite pregledač, postoje opcije koje će tu aplikaciju učiniti nešto bezbednijom za korišćenje, otkriva Kendas Helton, tehnološki ekspert i direktor operacija u Ringspo: "Uključite Safe browsing u Chrome-u kako biste izbegli opasne sajtove koji mogu da imaju malver ili spyware. Jednostavno otvorite Chrome, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu, izaberite Settings, pa potom Sync i Google Services, i odatle uključite Safe Browsing. Naći ćete listu sigurnosnih opcija na tom polju, ako želite dodatnu zaštitu možete uključiti i opciju Warn you if passwords are exposed in data breach".

MONDO

Нема коментара:

Постави коментар