MENI

ZBOG NOVOG ZAKONA, CENE KVADRATA U SRBIJI "LETE U NEBO": Ko nema ovaj uređaj, platiće kaznu od 80.000 do 150.000 dinara!

Svaki novi stan koji se izgradi moraće da ima ugrađen merač toplotne energije na svim radijatorima i bojlerima, stoji u predlogu novog zakonskog rešenja. Na ovaj način, uz pomoć uređaja čija ugradnja će biti obavezna, meriće se količina grejanja i topla voda u stanovima. Trošak za ugradnju je u proseku 300 evra po domaćinstvu, investitori najavljuju poskupljenje kvadrata.

Image by Pexels from Pixabay 

Svaki investitor prilikom izgradnje nove zgrade imaće ovu obavezu, a u suprotnom, slede paprene kazne od 150.000 do čak 800.000 dinara. Upravo zbog novih troškova gradnje, predviđa se da će doći novog,dodatnog skoka cene kvadrata stanova u Srbiji, kako bi se pokrila cena merača. 

Iz Ministarstva energetike navode da su zakonom jasno precizirani energetski uslovi za investitora. To znači, u objektima u kojima postoji sistem za toplu vodu ugradiće se posebni uređaji za merenje količine toplotne energije za svaki deo zgrade i stana, kao i aparat za regulaciju toplotne energije za svako grejno telo. 

"Definisano je opremanje novih zgrada uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplotne energije objekta, uključujući i potrošnju tople vode. Ti uređaji treba da budu ugrađeni za svaki deo zgrade kao i za svako grejno telo. Ukoliko se ne ispoštuju zakonska rešenja, koja za nove zgrade važe odmah nakon stupanja na snagu zakona dok za objekte koji se detaljno energetski saniraju nakon donošenja podzakonskih akata, rok je 18 meseci od donošenja zakona, investitor će se kazniti se za prekršaj novčanom kaznom od 150.000 do 800.000 dinara" kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Sve ovo doneto je jer u Srbiji 30 posto energije “izlazi kroz prozor”, čime se nanosi šteta i potrošačima i državi. Zakon ima cilj da približi evropske standarde na srpske prilike i da pokuša da spreči rasipanje energije.

Kako za MONDO kaže investitor Dragan Milićević iz Beograda, ovakva mera je razumna sa ekološkog aspekta, ali predstavlja novi trošak pri izgradnji stanova. 

"Građevinski materijal je poskupeo, i sada uz novi trošak, izgradnja stanova će biti skuplja. Zbog toga sigurno možemo da očekujemo da će cena kvarata u Srbiji ponovo porasti, kako bi se sve ovo pokrilo. Kupcu se svakako isplati da ima merače, ali nama je ugradnja veliki trošak, a ako to ne ispunimo, kazne su velike", kaže Dragan Milićević iz Beograda.

Prema njegovim rečima, kada se izračuna da prosečan stan ima četiri ili pet radijatora, bar jedan bojler, to znači da je potrebno šest merača samo za jedan stan u zgradi. Kada se tome dodaju instalacije koje se moraju prilagoditi novim pravilima, potronji i merenjima, jasno je da je to teško isplativo, kaže investitor. 

Više na MONDO

Нема коментара:

Постави коментар