MENI

U Tursku samo sa ličnom kartom?!

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se danas sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nurijem Ersojem i istakla da je prihvaćen njegov predlog da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju samo sa ličnom kartom.

Pixabay

"Predlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu", rekla je Matić novinarima nakon sastanka u Palati Srbija.

Istakla je da je podršku tom predlogu dao u predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sada ćemo sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministrastvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje", rekla je Matić.

Na sastanku je, navela je Matić, zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa koji su, istakla je, u poslednje vreme veoma dobri i beleže konstantan porast.

Matić je rekla da se u prvih pet meseci ove godine, kada su u pitanju turski turisti koji dolaze u Srbiju, beleži porast od čak 49 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Pored porasta broja turista koji dolaze u Srbiju, možemo reći da su turisti iz Turske izbili na prvo mesto kada je pitanju dolazak stranih turista u našu zemlju. Zanimljivo je da oni sve duže borave u našoj zemlji. Nekada je prosek boravka turskih turista u Srbiji bio dva, dva i po dana, a danas je to u proseku šest dana", rekla je Matić i dodala da su ti podaci veoma ohrabrujući.

Navela je da turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.

Matić je navela da je Turska u proteklih nekoliko decenija uložila znatna sredstva u Srbiju, pre svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije u obnovu i projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasleđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede.

"Ukupna ulaganja koje je Turska u prethodnom periodu imala u Srbiji iznose 56,3 miliona dinara", naglasila je Matić.

Ministar Ersoj je rekao da će kada putovanje građana Srbije u Tursku i obratno, građana Turske u Srbiju bude bilo moguće samo sa ličnom kartom to povećati putovanja u te zemlje.

"Radićemo na tome. Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mestu, a želimo da bude na prvom mestu i zato Srbiji dajemo prednost", rekao je on.

Нема коментара:

Постави коментар