MENI

Kako su Čkalja i Radmila Savićević izgledali pre 80 godina

Fotografija na kojoj su velikani našeg glumišta, Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević, nastala je 1943. godine, a u pitanju je predstava Đido.



Ćkalja je tada imao 19 godina, a na fotografiji je treći momak koji stoji sleva na desno, a Radmila Savićević, tada 17-godišnjakinja, sedi između dva momka u prvom redu, a oboje su tokom Drugog svetskog rata, a glumili su zajedno u predstavi Đido, nastaloj po romanu Janka Veselinovića i Dragomira Brzaka, koja prikazuje život u srpskom selu u drugoj polovini 19. veka i ljubavnu priču dvoje mladih čiji su očevi ljuti politički protivnici.

U vreme Drugog svetskog rata Čkalja je bio u kulturno-prosvetnoj ekipi 47. divizije NOVJ, vojnoj jedinici formiranoj oktobra 1944. Nakon rata i demobilizacije, upisuje veterinu u Beogradu. Nastavlja da se bavi glumom u KUD „Ivo Lola Ribar“.

Oboje glumaca bili su decenijama omiljeni junaci mnogih humorističkih serija i filmova, a rođeni su u Kruševcu, Čkalja 1. aprila 1924., a Radmila ili kako su je generacije zvale od milja – majka Vuka, 8. februara 1926.

Njih dvoje spadaju u brojne Čarapane koji su obeležili kulturnu scenu, a njihov rodni grad im se odužio na razne načine. Jedna od njih su i biste uz Kruševačko pozorište, na Trgu glumaca.

Нема коментара:

Постави коментар