MENI

Simptomi koji mogu da ukažu na srčani zastoj: Važna svaka sekunda

Kako se oko 80 odsto srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svako od nas jednom u svom životu upravo biti svedok srčanog zastoja, te da će ta žrtva možda biti neko nama blizak. 

Foto: Pixabay

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje da pumpa krv, telo ostaje bez zaliha kiseonika i hranljivih materija i za nekoliko minuta osoba može da premine. Jedini postupak kojim to može da se sprečiti jeste brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje reanimacije.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 % svakog minuta koji protekne bez ukazane pomoći. Već nakon četiri minuta srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse da preživi. 

Često se smatra da se ustvari radi o srčanom infarktu, ali to nije tačno. Stručnjaci s Mayo klinike navode: „Nagli srčani zastoj nije infarkt. Infarkt se dogodi kada je protok krvi do srca na jednom delu sprečen, ali on može da uzrokuje promene na srcu koje mogu da dovedu do srčanog zastoja“.


Da li ste u rizičnoj grupi?

Svi su u rizičnoj grupi, ali postoje načini kako da se spreči srčani zastoj tako što ćete prestati da pušite cigarete, smanjite unos alkohola, održavate zdravu telesnu težinu i redovno posećujete lekara. 

Dr Eli Fridmen, sportski kardiolog navodi: „Može se dogoditi bilo kome bilo kada, to je proces u kojem srce nema pravilan ritam otkucaja ili prestane da radi i u pitanju je apsolutno hitno stanje“.

Dr Džejn Morgan, kardiolog iz Atlante navodi kako se radi o prestanku mehaničke aktivnosti srca s posledičnim prekidom protoka krvi, a dr Fridmen navodi kako je puno uzroka za ovo stanje, pa to mogu da budu već postojeće bolesti srca.


Simptomi koji mogu da ukazuju na srčani zastoj

Stručnjaci s Klinike Klivlend navode da se u više od 50 procenata slučajeva nagli srčani zastoj dogodi bez prethodnih simptoma, ali ponekad mu mogu prethoditi:  

  • Gubitak svesti
  • Brzi otkucaji srca
  • Bol u grudima
  • Vrtoglavica
  • Zamagljen vid
  • Kratkoća daha
  • Mučnina i povraćanje

Oni mogu da otkriju da je došlo do problema s radom srca, a stručnjaci Mayo klinike navode koji znakovi mogu da otkriju da je došlo do srčanog zastoja:

  • Gubitak svesti
  • Gubitak pulsa
  • Prestanak disanja 

Svaka sekunda je važna

Dr Morgan navodi kako srčani zastoj znači nagli prestanak rada srca, prestanak disanja i gubitak svesti, a sve se može da se odigra u 6 sekundi. Hitna medicinska pomoć je potrebna stoga odmah, a kako se može da se dogodi bilo kad i bilo kome, važno je da znate simptome radi brze reakcije jer to bukvalno može da spasi život.

Dr Fridmen pojašnjava: „Šanse za preživljavanje zavise i od etimologije srčanog zastoja, šanse su veće ako se u prva tri minuta od pojave simptoma dobije lekarska pomoć, ključ je dakle u prepoznavanju simptoma stanja kako bi se na vreme reagovalo.“

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

Нема коментара:

Постави коментар